Souhrn událostí uplynulých dní – 22. 12. – 24. 12. 2006

Živý dárek s návodem!

Pokud někdo uvažuje obdarovat někoho jakýmkoli zvířátkem, a je jedno, zda terarijním živočichem, ptáčkem, kotětem či štěnětem, měl by mít na paměti, že to není povedený vtip, ale vážná věc. Je třeba vědět, zda uvažovaný obdarovaný o něco takového stojí, a zda může živočichovi vytvořit odpovídající podmínky, aby nestrádal. A pak je také dobré obdarovanému, pokud nemá mnoho zkušeností, podat základní informace o chovu. Zkrátka dát dárek s „návodem k použití“. Vždy je třeba si uvědomit, že přijetí zvířete do domácnosti je závazek. Ano, je to radost, ale také starost!

Soud vyhověl Lesům ČR, zrušil verdikt ÚOHS o zadávání tendrů

Brněnský krajský soud ve čtvrtek vyhověl žalobě Lesů České republiky (LČR) a zrušil další verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k tendrům státního podniku. Důvodem jsou stejně jako v minulém případě procesní vady rozhodnutí, řekl dnes ČTK soudce Radovan Havelec. Lesy ČR podaly žalobu proti verdiktu ÚOHS, že musí při výběru těžařských firem postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Přesto už vypsaly nové tendry na těžařské práce a chystají se podepsat smlouvy s jejich vítězi.

Podle PK v příštím roce porostou ceny potravin

Prezident Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslav Camplík „rozhodně nečeká, že by měly v příštím roce na tuzemském trhu stagnovat nebo klesat ceny potravin. Uvedl to na prosincové Snídani PK s novináři. Podle jeho slov bude na vývoj cen působit celá řada faktorů. „Jedním z rozhodujících jsou ceny energií a pohonných hmot, které nejenže stoupaly, ale v příštím roce i nadále stoupat budou a je zřejmé, že tohle se nedá stále překonávat zvyšováním produktivity práce a snižováním nákladů. Naše podniky v tom udělaly velký kus práce, i když nechci říci, že tam už žádné rezervy nejsou,“ říká prezident.

Vyplaceny náhrady škod z jarních povodní na polních kulturách a zvěři

Za škody, které způsobily letošní jarní povodně na polních kulturách a zvěři, vyplatilo ministerstvo zemědělství postiženým zemědělcům a uživatelům honiteb již veškeré kompenzace. Informovala o tom dnes mluvčí ministerstva Táňa Králová. „Odškodnění vcelkové výši 95,717 milionu korun bylo poskytnuto na 686 žádostí. Náhrady, odstupňované podle míry poškození porostů, se týkaly výměry 30293 hektarů,“ uvedla mluvčí.Vnovém roce přijdou na řadu náhrady škod, které způsobily povodně vletošních jarních měsících na lesním hospodářství, na lesních porostech, lesních školkách a stavbách sloužících lesnímu hospodářství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info