Na Karvinsku se pálenka pálí i z borůvek

Ten, kdo kdysi o Valašsku řekl, že tam je příroda stoprocentně zkvasitelná, neznal určitě ještě zvyky na Karvinsku. Tam to totiž platí taky, a když je třeba, pálí se pálenka dokonce i z borůvek, malin či ostružin. "Měli jsme tu už i kvas z borůvek, malin, ostružin a jahod. Jednou se nás dokonce ptal jeden zelinář, zda mu nevypálíme dodávku banánů. Bohužel, zákon říká, že ovoce si musí objednavatel vypěstovat sám. A to by musel mít opravdu obrovské skleníky," řekl s úsměvem spolumajitel Palírny u zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku Vojtěch Feber.

V sortimentu ale vynalézavost českých zahrádkářů a drobných pěstitelů rozhodně nekončí. Vymýšlejí desítky způsobů, jak si kořalku po vypálení ještě ochutit. Musí ji mít přece lepší než soused.

Speciální recept na úpravu vypálených jablíček má Jaromír Tříska z Českého Těšína. "Do každé láhve calvadosu dávám dvě kostky cukru a pár snítek trávy zubrovky, kterou nakupuji v Polsku. Pálenka je pak ještě jemnější a má skvělé aroma," prozradil svůj recept Tříska. Dodal, že většina jablek, která na zahrádce vypěstuje a nestihnou se sníst, míří do pálenice. "Už tolik jablka nezavařujeme a neuskladňujeme. Byla s tím hrozná práce a každé jaro jsme museli vyhazovat ze sklepa, co jsme nesnědli. Tak je to méně pracné a i příjemnější," vysvětlil.

V pálenicích je vždy spousta práce. Kotle zahřívají už za kuropění a poslední kapky alkoholu chytají do nádob až před půlnoci. Všichni si totiž rádi připijí kvalitní pálenkou, navíc z vlastní úrody.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info