Klony můžete klidně jíst, oznámili vědci

Světově uznávaný americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) totiž po osmiletém bádání rozhodl, že „produkty klonů skotu, prasat a koz se v ničem neliší od produktů zvířat, která přišla na svět přirozenou cestou“. Lidé je tudíž mohou podle vědců bez obav jíst. Nejsou vystaveni žádnému riziku. Důsledky průlomového verdiktu se podle českých vědců mohou brzy projevit i v českých obchodech. „Záležet bude na poptávce potravin získaných z klonů. Nadějné jsou zejména klony získané genetickou modifikací zvířat.

Unie bude muset určitě na rozhodnutí amerického FDA nějak reagovat,“ říká Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Pokud totiž výrok FDA vyprovokuje za oceánem boom dalšího vývoje klonování, bude to mít podle něj vliv i na stravování Evropanů. „Může to ještě více otevřít dveře dalšímu zušlechťování jatečních zvířat, ale také vývoji nových léků, či dokonce unikátních materiálů,“ předpovídá Jaroslav Petr.

Čeští zákazníci však podle všeho klonované maso nepřijmou zcela bez výhrad. Petra Vaňková ze Sdružení obrany spotřebitelů tvrdí, že ani Češi nejsou genetickým experimentům příliš nakloněni: „Lidé se obávají zdravotně závadných potravin.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info