Jaká je kvalita evropských potravin?

Potraviny, ať vyprodukované v EU či dovezené ze třetích zemí, musí před vstupem na vnitřní trh Evropské unie splňovat vysoká kritéria zdravotní nezávadnosti. Zemědělci v členských zemích EU také musí pečovat o životní prostředí a chovat dobytek v přijatelných podmínkách. Označení hygienicky nezávadných potravin je jakýmsi prostředkem komunikace mezi spotřebitelem a výrobcem. Nejlepší stupeň označení kvality potravin může producentovi zpřístupnit klíčové trhy. Systém označování kvality potravinářských výrobků má však stále jisté nedostatky.

Témata:

Na konferenci, která se konala pod patronací komisařky pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boel, vystoupil kromě ní také komisař pro zdraví Markos Kyprianou, poslanec Evropského parlamentu Jan Mulder a poslanec německého Spolkového sněmu Horst Seehofer. Akce, která je součástí projektu Evropské komise „Schémata označování kvality potravin“ („Food Quality Schemes“), se účastnili pozvaní odborníci a investoři.

První den konference byl rozdělen do čtyř sekcí. Jedna z nich se zaměřila na ekonomickou problematiku v oblasti schémat označování kvality potravin. Otázkou bylo jaké náklady a výhody přináší tato schémata farmářům a jestli mají další dopady na rozvoj venkova, například rozvoj turismu, na infrastrukturu či zvýšení zaměstnanosti. Další otázkou bylo, jestli mají spotřebitelé vůli platit vyšší ceny za kvalitnější potraviny.

V druhé sekci se účastníci konference zabývali typy schémat označování kvality potravin operujícími v Evropské unii. Například jaké požadavky musí jednotlivá schémata naplňovat, aby se shodovala s pravidly vnitřního trhu. Součástí tohoto semináře byla také prezentace názorů veřejnosti na označování potravin.

Třetí sekce se zaměřila na schémata označování kvality potravinářských výrobků v mezinárodním kontextu. Například jaký dopad mohou mít tato schémata na import ze třetích zemí, či jakým způsobem by bylo možné distributorům potravin z těchto zemí zjednodušit přístup na vnitřní trh.

Náplní posledního semináře prvního dne konference byl pohled zblízka na schémata označování kvality potravin, především na jejich praktickou stránku. Cílem bylo najít nejefektivnější způsob kontroly kvality potravinářských produktů, benchmarkingu a vzájemného uznávání.

V úterý 6.února 2007 byly prezentovány výsledky těchto čtyř seminářů a zcela v závěru konference přednesla svůj projev komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boel.

Stanoviska:

Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova ve své závěrečné řeči řekla: „Tato konference nám dala jasnou připomínku toho, že úroveň standardů výroby potravin, o kterou usilujeme v rámci vnitřního thu EU, je velice vysoká. Jsou zde standardy bezpečnosti a hygienické nezávadnosti, které jsou splňovány veškerými potravinami na vnitřním trhu, ať už byly vyprodukovány v EU a nebo mimo ni.“ (…) „Mohli bychom být na tyto standardy hrdí. V době, kdy se veřejnost stále obává závadnosti potravin, bychom měli konzumentům připomenout, že převládající většina našich zemědělců a výrobců respektuje tyto standardy sedm dní v týdnu a 365 dní v roce.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info