Geneticky způsobený rybí pach vajec

Byl objeven gen FMO3, který u hnědých slepic způsobuje chybu metabolismu a tím vznik nepříjemně páchnoucích trimetylaminů.

Společnost Lohmann-Tierzucht společně se skupinou finských výzkumníků zjistili, že rybí pach vyskytující se někdy u vajec je vyvolán geneticky. Gen způsobuje chybu metabolismu, při níž nedochází k oxidaci nepříjemně páchnoucích trimetylaminů (TMA) na pachově neutrální trimetylamid-N-oxid. Tato vrozená vada je již po staletí známa u lidí, u nichž se pach projevuje při veškerém vyměšování. Pachová závada vajec se vyskytuje jen u hnědých slepic (v 5–10 %) a jen při určitém krmivu (např. řepkový šrot, který obsahuje sinalpin – předstupeň TMA). Bylo zjištěno, že se jedná o gen FMO3 umístěný na chromozomu 8 slepičího genomu. Přítomnost genu lze snadno zjistit analýzou vzorku peří, takže lze provést včasnou selekci. Pro chovatele to znamená, že se nebudou muset vyhýbat krmivu jako je řepka, která je výhodným zdrojem bílkovin a energie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info