Ovčí a kozí sýry stále oblíbenější
09.03.2007 | ÚZPI
Výzkumný ústav Agroscope se sídlem ve švýcarském Liebefeldu-Posieaux (ALP) prováděl v rámci Schwiss Cheese Awards, která se konala ve dnech 27. až 30. října loňského roku v Huttwil spotřebitelský test různých druhů ovčích a kozích sýrů. Již první výsledky prokázaly, že se některé druhy těší velké oblibě. 97 % ze 700 dotázaných osob si někdy zakoupilo v obchodě minimálně jeden z předložených sýrů.
21 % dotázaných spotřebitelů konzumuje pravidelně kozí sýry, 14 % konzumuje ovčí sýry několikrát měsíčně. Ukázalo se, že specifické aroma kozích sýrů rozpoznají častěji než aroma sýrů vyrobených z ovčího mléka. Za hlavní důvody oblíbenosti těchto druhů sýra uvedli respondenti chuťovou změnu, specifickou chuť a aroma a především přírodní a zdravé image. Pouhá 3 % dotázaných spotřebitelů uvedla jako relevantní kritérium pro nákup těchto druhů sýra možnou intoleranci výrobků z kravského mléka.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



