Tvrdý alkohol podraží

Drahý líh a zavedení mýtného jsou podle lihovarů hlavními důvody, proč se rozhodly zdražit své výrobky. Do konce pololetí by se měla cena půl litru tvrdého alkoholu zvýšit o několik korun. Potravinářský líh, který je základní surovinou pro výrobu tvrdého alkoholu, přitom výrazně zdražoval už v průběhu loňského roku. Čekalo se však na to, až zvýšení cen oznámí největší hráč na trhu - plzeňský Stock. „Je to podobná situace, jako když pivovary začnou zdražovat poté, co zvýšení cen oznámí Prazdroj,“ tvrdí zemědělský analytik Petr Havel.

Zdražení lihu napomohlo i rozhodnutí společnosti Eastern Sugar uzavřít své tři cukrovary v Česku. Kromě toho, že se u nás o pětinu sníží produkce cukru, bude také méně melasy, která při jeho výrobě vzniká. Ta je přitom základní surovinou pro výrobu potravinářského lihu. „Bude ho míň a lihovarům nezbude, než aby si surovinu obstaraly v cizině,“ uvedl Havel. Cena lihu v cizině je však vyšší než v Česku, více zaplatí likérky také za jeho dopravu.

Cena českého lihu se navíc tomu dováženému přibližuje. „Jen za loňský rok domácí producenti zdražili dvakrát, asi se rozhodli dorovnat evropské ceny,“ tvrdí ředitelka Palírny u Zeleného stromu v Prostějově Emílie Hnízdilová. Její firma se pokusila potřebnou surovinu dovážet z Ukrajiny, ale kvůli drahé dopravě se jí to nevyplatilo.

Podle ředitele nivnické Liney Gabriela Slanicaye je nedostatek lihu v celé Evropě. „Netroufám si odhadovat, jak se jeho cena do budoucna může vyvíjet,“ tvrdí Slanicay.

Zvláště menší výrobce alkoholu navíc čekají tvrdá vyjednávání s hypermarkety. „Naší snahou bude udržet co nejpříznivější ceny pro zákazníky,“ naznačuje mluvčí Teska Jana Matoušková, že výrobci to s velkými obchodníky nebudou mít jednoduché. „Ještě nevíme, jak přesně budeme postupovat, jednání dosud nezačala,“ dodává.

Naposled zvyšovali výrobci hromadně ceny před třemi lety. Tehdy bylo důvodem zvýšení spotřební daně. Lihovary se snaží držet ceny na uzdě, čeští spotřebitelé jsou na ně hodně citliví. „Při větším zdražení by jejich konzumenti mohli přejít k vínu a pivu,“ upozorňuje Havel. Podle něj se výrobci snaží zvyšovat ceny méně viditelným způsobem. „Rádi zavádějí nové značky, u kterých mohou nasadit hned zpočátku vyšší cenu.“ Například plzeňský Stock nabízí téměř čtyřicet druhů alkoholu a v roce 2005 dosáhl čistého zisku 282 milionů korun, což je o třetinu více než předchozí rok.

***

* Proč a o kolik podraží alkohol

Výrobci alkoholu reagují na zdražení hlavní suroviny pro výrobu destilátů - potravinářského lihu. V Česku je ho nedostatek, společnost Eastern Sugar se navíc rozhodla uzavřít své tři cukrovary. V nich se kromě cukru dělá také melasa, která je hlavní surovinou pro výrobu lihu. Likérky ho tak musí nakupovat v zahraničí, kde je dražší, čeští producenti navíc reagují na velkou poptávku zdražováním. Zdražení alkoholu by se mělo v obchodech promítnout nejdříve v dubnu, až dojdou zásoby starých levných lihovin. Nejvíce, až o pět korun, by mohly podražit lihoviny s nejvyšším obsahem alkoholu (slivovice, vodka, rum), méně například fernet či zelená. Ovocné vodky, vaječný koňak či sladké likéry by měly podražit nejméně, zhruba o dvě koruny.

Autor: TOMÁŠ LYSONĚK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info