Kvalita a bezpečnost potravin s ohledem na spotřebitele
21.03.2007 | Agris
K veřejné diskuzi k aktuálním problémům a možnostem současného tuzemského potravinářství se dnes v rámci 66. Žofínského fóra připojil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Uvedené téma považuje ministr podle mluvčí resortu Táni Králové za jednu z priorit, která zasahuje všechny občany naší republiky. „Z pohledu spotřebitele je nejdůležitější povinností státu zajištění komplexního systém nastavení produkce a prodeje bezpečných potravin ve všech procesech prvovýroby, zpracování i prodeje. Stranou nezůstává ani včasné a věcné poskytování informací tak, aby mezi spotřebiteli nevznikala zbytečná panika,“ uvedl Gandalovič. Spolupráce dozorových orgánů, a to i v komunikaci se spotřebitelem, bude podle něj nadále prohlubována a zlepšována tak, aby měl každý jistotu a záruky zdravotně nezávadného nákupu.
Diskuze v rámci žofínského fóra otevřela podle Gandaloviče řadu aktuálních okruhů vztahujících se k potravinářskému průmyslu a jeho specifik ve vazbě na prostředí ČR i EU. Ať už se jedná o propojení a vzájemné ovlivnění zemědělské prvovýroby a potravinářství, podpory na příliv investic a zvýšení konkurenceschopnosti zpracovatelských kapacit, nebo vztah k národní i unijní legislativě. K negativnímu vývoji agrárního obchodu říká : „Realitou je, že jsme součástí jednotného trhu EU a dovozům se nelze bránit. Aktivita by však měla přejít na stranu našich výrobců se zaměřením na zvýšení vývozů kvalitních potravin s vyšší přidanou hodnotou. Za stát pak mohu garantovat pečlivou kontrolu zdravotní nezávadnosti dovozů,“ řekl ministr.
Stranou nezůstalo ani téma obchodní politiky nadnárodních řetězců a možnosti, jak ovlivnit její negativní dopady na zpracovatele a prvovýrobce. „K jednání o vztahu mezi dodavateli a řetězci přistupujeme se zájmem a aktivně. Opomenuto však nesmí být ani chování samotných spotřebitelů, kteří se při nákupu bohužel stále ve velké míře orientují podle výše ceny. Domnívám se, že bychom měli postupnou a nenásilnou instruktáží naučit spotřebitele rozlišovat především podle kvality,“ tvrdí Gandalovič. Podle něj nejde jen a pouze o výrobky označené značkou KLASA. Díky tradici, modernizaci provozů, šíři sortimentu i zavedenému systému kontrol si pozornost spotřebitelů zaslouží všechny naše potraviny.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



