Vývoj potravin s méně alergeny

Okolo 17 milionů neboli 3 % Evropanů trpí přítomností alergenů v potravinách. Je to výsledek studie, kterou provedla Dermatologická klinika Technické univerzity v Mnichově spolu s 12 dalšími evropskými institucemi.

Výzkumníci rovněž zkoumali, zda alergie z potravin mohou být redukovány technologickými postupy, a vyvinuli postup na detekci obsahu alergenů. Dotazováno bylo přes 40 tisíc domácností v deseti zemích EU. Zjistily se přitom značné regionální rozdíly: v Rakousku reaguje přibližně jeden ze šedesáti obyvatel alergicky na potraviny, v Německu každý třicátý a ve Finsku téměř každý desátý. Důvodem by mohly být odlišnosti ve strávních zvyklostech.

Výzkumníkům se podařilo připravit potraviny, ve kterých došlo tepelným ohřevem a enzymatickým štěpením ke sníženému obsahu alergenů. U některých produktů tak vznikly nové varianty, jež mohou konzumovat i alergici bez ohrožení. Např. děti, které reagují na slepičí vejce, mohly jíst nově vyvinuté potraviny, aniž by byly vystaveni nebezpečí vzniku alergické reakce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info