Mlékárenství v Rumunsku

V r. 2006 se v Rumunsku vyprodukovalo 5,8 mil. t mléka, produkční farmy i zpracovatelské podniky jsou roztříštěné. Spotřeba mléčných výrobků dynamicky roste, ale v porovnání s EU je velmi nízká.

Produkce mléka v Rumunsku odpovídá obdobně jako v Bulharsku roztříštěné struktuře zemědělské produkce. Větší farmy přecházejí na rostlinnou produkci, a tak 97 % mléka je produkováno malými rodinnými farmami, které využívají vyprodukované mléko k samozásobení a k přímému prodeji. Mnohé z těchto malých farem vznikly v posledních 15 letech v důsledku privatizace. Na počátku 90. let byla polovina mléka produkována ve státních a družstevních podnicích. Bezprostředně před přistoupením k EU vlastnilo 95 % z 1,2 mil. farmářů jen jednu nebo dvě krávy. Tímto způsobem je chováno 80 % (1,6 mil. dojnic) v Rumunsku. Jen asi 2 tis. farmářů (0,2 %) má více než deset krav (celkem 5 % z celkového počtu dojnic).

Vzhledem k velkému počtu malých producentů mléka je obtížné posoudit rumunský mlékárenský trh. V současné době má o registraci pro produkci mléka v rámci dotovaných kvót zájem kolem 600 000 farmářů. Individuální kvóty se pohybují mezi 10 tis. až 2 mil. kg mléka. (Registrace byla ukončena v březnu 2007.)

V r. 2006 se v Rumunsku vyprodukovalo 5,8 mil. t mléka (85 % bylo mléko kravské), což je nepatrně méně než ve Španělsku a více než v Irsku. Z toho se zpracovalo 1,07 mil. t. Farmáři dvě třetiny své produkce spotřebovali nebo přímo prodali a 10 % bylo využito jako krmivo. Velký význam má přímý prodej, což bylo zohledněno při stanovení mléčných kvót (celkem 3,057 mil. t, z toho 1,093 mil. t pro přímý prodej a 1,964 mil. t pro zpracování).

Důsledky restrukturalizace

Mlékárenský průmysl je rozdroben podobně jako produkce mléka. Do r. 1999 vlastnily státní podniky 12 000 jednotlivých společností, z nichž 900 zaměstnávalo méně než 50 lidí.

Po r. 1999 došlo k restrukturalizaci, přičemž počet podniků klesl o 40 %, a klesal dále až na 600 v r. 2004. Stoupal počet malých a klesal počet velkých podniků. V r. 2004 zpracovávalo 250 podniků množství mléka menší než 1 000 t ročně. V r. 2005 se celkový počet podniků snížil na 522 a bezprostředně před připojením k EU na 330. Požadavkům EU vyhovělo v r. 2005 jen 15 podniků, v r. 2006 jen 59 podniků. Některé podniky byly uzavřeny a pro 74 podniků bylo schváleno přechodné období.

Zahraniční investice

Koncem 90. let výrazně stouply přímé zahraniční investice do mlékárenských podniků, a sice především: Friesland Foods (kapacita 80 000 t, tj. 5 % z množství vykoupeného mléka), Hochland (30 000 t) a Danone (25 000 t). Z hlediska velikosti je druhým podnikem Napolact - největší tuzemská společnost (část patří Friesland). Dalšími rumunskými výrobci jsou Prodlacta a Raraul, každý zpracovává více než 20 000 t. K dalším podnikům patří LaDorna, Campina, Brenac, Lactalis, Permalat, Meggle a Zott. Sortiment výrobků je značně omezený.

Problémy s kvalitou mléka a logistikou

Překážkou expanze je roztříštěnost trhu a nutnost sběru mléka z malých farem. Friesland zpracovává mléko z 40 000 farem, což znamená problémy. Jedním z nich je přeprava. V celé zemi Friesland provozuje kolem 1 000 sběrných středisek, které mléko chladí a testují. Náklady na sběr mléka jsou poměrně vysoké: 10–20 % z celkové ceny.

Rychlý růst spotřeby

Rumunský trh s mléčnými výrobky je jedním z nejrychleji rostoucích na světě, ale absolutní hodnoty spotřeby jsou stále velmi nízké. Pokud jde o produkci netrvanlivých výrobků, více než třetinu tvoří jogurty, 20 % měkké sýry, 16 % tekuté mléko, 14 % fermentované výrobky a 7 % kefír. K růstu prodeje sýrů dochází v městských oblastech, což je podpořeno sítí západoevropských supermarketů. Export rumunských mléčných výrobků je velmi malý, z produkce sýrů je to např. jen 6 %.

Nový závod Tnuva

V Bukurešti začne na jaře 2007 provoz v podniku Tnuva Romanian Dairies. Podnik je z 90 % vlastněn izraelskou společností Tnuva a z 10 % rumunskými vlastníky. Kapacita podniku na počátku bude 100 000 l mléka denně a postupně by se měla zvýšit na 200 000 a nakonec 600 000 l. V první fázi bude zaměstnáno 250 pracovníků ve výrobě tekutého mléka, jogurtů, dezertů, sýra cottage a kysané smetany. Výrobky budou plněny na 7 linkách (kartony, plastové lahve, kelímky a sáčky). Předpokládá se především prodej v Rumunsku, ale i export do Bulharska, Moldavie, Ukrajiny, zemí bývalé Jugoslávie a EU. Zařízení pochází zčásti z Izraele, kde společnost Tnuva uzavřela několika závodů s cílem soustředit výrobu do nového závodu v Eilon Tavor na severu Izraele.

Hochland v Rumunsku

Německá společnost Hochland začala již na začátku 90. let expandovat s přímými investicemi do střední a východní Evropy (např. v r. 1991 do Polska, v r. 1998 do Rumunska). Byla zřízena skupina Hochland Romania a vybudován závod na výrobu tavených sýrů v Sighisoara v Transylvanii (značky Hochland a Almette. V r. 1999 byla poblíž vybudována další sýrárna především na výrobu kaškavalu a sýrů dále zpracovávaných v Sighisoara. Ostatní sortiment sýrů je vyráběn v závodech Hochland v jiných zemích. Podíl sýrů Hochland na rumunském trhu se v závislosti n a druhu pohybuje mezi 5 až 15 %, jejich ceny jsou vyšší. Současná spotřeba sýrů v Rumunsku je zatím nízká – asi 4 kg/osobu (průměr EU je 18 kg), takže se předpokládá růst, a to i u jiných druhů než jsou tradičně převažující sýry kaškaval, telemea, feta a tavené sýry.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info