Levnější sójový proteinový izolát z vedlejšího produktu zpracování sóji

Výsledky výzkumu prováděného pracovníky z Southern Yangtze University a Florida Department of Citrus naznačují, že hypokotyly (první článek stonku na klíčící rostlině mezi kořínkem (radikulou) a dělohami, který se u jednotlivých druhů liší tvarem, barvou a charakterem povrchu), vedlejší produkty zpracování sóji, mohou být levnější a přístupnější alternativou pro získávání sójových proteinových izolátů. Dosud nebyly prováděny žádné studie týkající se přípravy sójových proteinových izolátů obohacených izoflavony bezprostředně ze sójových hypokotylů. V současné době dosahuje evropský trh sójovými produkty hodnoty více než 1,5 mld. EUR ročně a do dalších let se předpokládá nárůst zhruba o 10 % za rok. Roční prodej na americkém trhu sójovými potravinami se odhaduje na 1,75 mld. USD a očekává se nárůst v dvouciferných číslech. Za takovéto situace hledají výrobci potravin stále levnější alternativy stávajících sójových produktů a tímto směrem se ubírá i zmiňovaný čínsko-americký výzkum. Studie, která byla publikována v časopisu LWT - Food Science and Technology (2007, Volume 40, Issue 5, Pages 800-806,  "Preparation of isoflavones enriched soy protein isolate from defatted soy hypocotyls by supercritical CO2") se zabývala vývojem funkční potraviny, sójového proteinového izolátu obohaceného izoflavony ze sójových hypokotylů. Hypokotyly se tvoří v průběhu klíčení a jsou primárním útvarem pro růst rostliny, z kterého se nakonec vyvine stonek. Hypokotyly se tradičně při výrobě sójových proteinových izolátů odstraňují, protože údajně negativně ovlivňují chuť svojí hořkostí. V rámci výzkumu byly vysokojakostní sójové hypokotyly (fy Kaifeng Soy Protein) odtučněny za použití superkritického oxidu uhličitého a získány DSH (deffated soy hypocotyls) s obsahem oleje max. 0,2 %. Extrakce superkritickým oxidem uhličitým je oproti extrakci rozpouštědly mnohem ekonomičtější a nezanechává žádná rezidua rozpouštědla. Nadto mají získané DSH mnohem méně vedlejších příchutí, což je zřejmě výsledek odstranění látek tvořících tyto vedlejší příchuti jako jsou kupříkladu aldehydy, ketony, furany a alkoholy. Izoláty byly extrahovány z odtučněných hypokotylů DSH (pH 6,0, poměr DSH:voda 1:10) a potom sušeny lyofilizací. Byly získány sójové proteinové izoláty s obsahem proteinu 92,46 g/100 g a 640 mg/100 g izoflavonů. Izoflavony ze sójových bobů mají řadu příznivých zdravotních účinků včetně podpory zdraví srdce a udržování odpovídajícího stavu kostí u postmenopauzálních žen.

http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76005-soy-protein-isolate-isoflavones-heart-health 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info