Modifikovaná kukuřice na výrobu etanolu

Hlad po biopalivech vede k poptávce po úplně nových odrůdách zemědělských plodin. Nejlepším způsobem, jak je získat, jsou pochopitelně genetické modifikace. V dnešní době se nejvíc amerického bioetanolu vyrobí z kukuřičných zrn. Ve stoncích a listech je sice spousta cukru, je ale ve formě celulózy a podobných složitých cukrů.

Ty je nutné před výrobou etanolu rozložit na jednoduchý cukr glukózu a to je obtížné a příliš drahé. Vědci z Michigan State University vyvinuli a patentovali novou odrůdu GMO kukuřice „Spartan Corn“, která tento problém lstivě řeší. Má v genomu gen pro celulázu, enzym štěpící složité cukry na cukry jednoduché. Takto vytvořená kukuřice normálně vyroste a přitom ji lze snadno celou využít jako energetickou surovinu. V blízké budoucnosti budou moci farmáři prodávat stonky a listy kukuřice stejně dobře, jako se dnes prodávají kukuřičná zrna. Zelení aktivisté mají jistě radost, že GMO plodiny elegantně podporují výrobu biopaliv.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info