Citrusová vláknina snižuje obsah tuku pekařských výrobků

Citrusová vláknina společnosti Fiberstar má vysokou vaznost vody a může se používat jako náhrada 50 % celkového tuku, nasyceného tuku a trans-tuků v široké škále výrobků.

V posledních dvou desetiletích vzrůstá zájem o ingredience podporující zdraví a další látky získávané z přírodních produktů. Jedním z příkladů mohou být sójové boby a jejich deriváty, které tvoří významnou část nových výrobků určených pro zlepšování zdraví. Dalším příkladem je nová generace výrobků a aplikací s uplatněním citrusového ovoce. Citrusy poskytují řadu surovin, které nacházejí uplatnění v mnoha výrobcích. Společnost Fiberstar, Inc. vlastní exkluzivní celosvětovou licenci na patentovanou biotechnologii týkající se citrusové vlákniny, která byla vyvinuta na univerzitě v Minnesotě. Značková vláknina Citri-Fi, která má status GRAS potravinářské ingredience, se vyznačuje vysokou vazností vody, převyšující všechny srovnatelné výrobky a je vynikající náhražkou tuku v široké škále potravin. Citri-Fi se může používat jako náhrada 50 % tuku v potravinářských výrobcích bez jakékoliv změny chuti, textury, objemu i ceny. Nahrazením až 50 % tuku se ve výrobku snižuje potažmo i obsah nasycených tuků, trans-tuků a energetický obsah. Díky své schopnosti vázat vodu Citri-Fi rovněž zlepšuje kvalitu a čerstvost potravin. Snižuje synerezi vody a/nebo oleje zejména v masových náplních, omáčkách a potravinách, které je třeba rozmrazovat. Přidaná a navázaná voda v těchto výrobcích většinou zvyšuje jejich vlhkost a výtěžnost a prodlužuje dobu čerstvosti. Další pozitivní vlastností je možnost dosažení zpomalení migrace vlhkosti, které se projeví vyšší homogenitou výrobku a redukováním tvorby ledových krystalků u zmrazených výrobků. Výrobková řada Citri-Fi zahrnuje šest různých preparátů se specifickými vlastnostmi. Citri-Fi 100 je vysoceúčinný prostředek pro redukování obsahu tuku, který rovněž napomáhá řízení vlhkostních a emulgačních charakteristik výrobku. Typické použití je při výrobě skořicových pletýnek, muffinů, bílého chleba a pečiva, koblih či masových náplní. Dále se uplatňuje při zlepšování struktury finálních výrobků jako jsou dortové korpusy nebo výrobky krekerového typu. Citri-Fi 100FG je prášek jemné granulace určený k řízení vlhkosti a distribuce oleje u výrobků jako jsou salátové dresinky, zeleninové saláty nebo ovocné a zeleninové nápoje. Může se rovněž používat ke zpevnění struktury výrobků a předcházení jejich mechanického poškození. Mikorgranulovaný preparát Citri-Fi 100M40 je určen pro aplikace ve výrobcích jako jsou „hot-dogs“, klobásy a salátové zálivky. Citri-Fi 200 se vyrábí s přídavkem guarové gumy a používá se k řízení vlhkosti, synereze a emulgačních schopností. Jeho použití je zejména u smaženého pečiva, sladkých těst a dortových náplní. Citri-Fi 2000FG je výrobek velmi jemné granulace určený především pro výrobu krémových náplní, mražených krémů, nápojů a salátových dresinků. Citri-Fi obsahuje xanthanovou gumu a dodává výrobkům vynikající emulgační schopnosti.

Tabulka: Přehled nutričního zlepšení u různých druhů výrobků přídavkem Citri-Fi, nahrazujícím 33-50 % tuku.

 

Výrobek

Snížení obsahu tuku/šorteningu (%)

Celk. obsah kalorií(%)

Kalorie z tuku (%)

Celkový tuk (%)  

Nasycený tuk (%)

 Trans-tuky (%)

Omáčky

33

22

36

33

33

n/a

Chléb, běžné pečivo

50

8

50

50

100

n/a

Čokoládové sušenky

50

16

41

35

50

n/a

Dorty, čokoláda

50

13

38

44

44-67

n/a

Skořicové pletýnky

50

15

42

46

37

50

Sýry, imitace

50

40

50

50

43

57

Krémové náplně

33

10

33

33

33

50

Koblihy, kynuté pečivo

50

10

33

30

20

40

Medové pečivo

50

10

33

30

20

40

Ledové polevy

50

17

30

36

42-43

n/a

Muffiny

100

10

25

29

100

n/a

Nutriční tyčinky

50

16

25

29

100

n/a

Salátové zálivky

50

33

44

50

33

n/a

Tortilly

50

15

43-57

50

50

n/a

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info