Pardubický perník získá ochranu původu

Pardubický perník má velkou šanci získat zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie – chráněné označení původu. Známka mimo jiné pomůže zabránit tomu, aby firmy z jiných měst či států vyráběly napodobeniny pod označením pardubický perník. Evropská komise má rozhodnout o ochranné známce pro místní cukrářskou specialitu v říjnu. „Od 8. května běží půlroční doba, kdy se proti registraci mohou uplatnit připomínky. Pokud vím, s žádnými námitkami se nepočítá,“ uvedl včera europoslanec Jan Březina.

V Pardubicích peče perník šest firem, z toho čtyři vyrábějí ručně zdobený perník, zbylé dodávají pomocí strojní technologie plněný perník. Pokud perník v Unii uspěje, stane se osmým výrobkem s chráněným zeměpisným označením.

Minulý týden přiznala Unie výjimečnost hořickým trubičkám. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky – štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel. Během letošního roku komise rozhodne také o tom, zda známku udělí mariánskolázeňským oplatkám, nošovickému kysanému zelí nebo třeboňskému kaprovi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info