Pardubický perník získá ochranu původu
29.05.2007 | Mladá fronta Dnes
Pardubický perník má velkou šanci získat zeměpisnou ochrannou známku Evropské unie – chráněné označení původu. Známka mimo jiné pomůže zabránit tomu, aby firmy z jiných měst či států vyráběly napodobeniny pod označením pardubický perník. Evropská komise má rozhodnout o ochranné známce pro místní cukrářskou specialitu v říjnu. „Od 8. května běží půlroční doba, kdy se proti registraci mohou uplatnit připomínky. Pokud vím, s žádnými námitkami se nepočítá,“ uvedl včera europoslanec Jan Březina.
V Pardubicích peče perník šest firem, z toho čtyři vyrábějí ručně zdobený perník, zbylé dodávají pomocí strojní technologie plněný perník. Pokud perník v Unii uspěje, stane se osmým výrobkem s chráněným zeměpisným označením.
Minulý týden přiznala Unie výjimečnost hořickým trubičkám. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky – štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel. Během letošního roku komise rozhodne také o tom, zda známku udělí mariánskolázeňským oplatkám, nošovickému kysanému zelí nebo třeboňskému kaprovi.
Další články v kategorii
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



