Stock Plzeň začal vyrábět zlatou slivovici
11.06.2007 | Agris
Společnost Stock Plzeň - Božkov rozšiřuje své portfolio ovocných destilátů a uvádí na trh Slivovici Stock Excellent Zlatá. Informoval op tom mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek. Novinka s obsahem alkoholu 45 procent získává podle něj svoji zlatavou barvu a nezaměnitelnou vůni díky dlouhodobému zrání ve speciálních dubových sudech.
„Slivovice v posledních letech zažívá v České republice renesanci a nachází stále více obdivovatelů. Rozšiřuje se okruh zákazníků, kteří požadují tu nejvyšší kvalitu. Proto rozšiřujeme náš sortiment v této kategorii o produkt, který je určen skutečným znalcům a milovníkům špičkové slivovice,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu Stocku Plzeň Richard Švéda. Proto podle něho bude nová značka slivovice k dostání nejen v maloobchodní síti, ale také v mnoha gastronomických zařízeních, kde zkompletuje současný sortiment slivovic od Stocku Plzeň.
Slivovice Stock Excellent Zlatá je vyrobena výhradně z pravých českých švestek z loňské mimořádné úrody od pěstitelů v ovocnářských oblastech jihozápadních Čech a Šumavy. Právě šumavské švestky jsou pro výrobu slivovice ideální. Díky tomu, že jsou pěstovány ve vyšších nadmořských výškách, kvetou později, zrají v plném létě a nejsou napadeny obávanou šarkou. Dobře vyzrálý švestkový kvas při výrobě prochází dvoustupňovou destilací. První surový destilát je pečlivě zhodnocen a podle jeho vlastností jsou upraveny a kontrolovány parametry destilace druhé. Navíc se provádí ještě takzvané dočišťování ve speciální destilační koloně z roku 1920, která byla původně určena výhradně pro lékařské účely. Mimořádně jemnou švestkovou chuť, zlatavou barvu a vůni připomínající koňak získává slivovice díky zrání v dubových sudech, v nichž destilát leží a tříbí svůj charakter nejméně šest měsíců.
Slivovice se v legendární pálenici Stocku Plzeň v Prádle u Nepomuka destiluje již od roku 1957. Kvalita místní slivovice byla vždy pověstná. V 70. a 80. letech minulého století dokonce pěstitelé švestek z dalekého okolí stáli před vesničkou Prádlo mnohakilometrové fronty, aby mohli své plody vyměnit právě za slivovici od Stocku.
Dnes má Stock Plzeň - Božkov ve svém portfoliu Slivovici Stock s obsahem alkoholu 40 procent a od jara loňského roku vyrábí na základě požadavků zákazníků a hospodských i silnější Slivovici Stock Excellent s obsahem alkoholu 45 procent. Spolu s prémiovou zlatou slivovicí bude nyní gastronomickým zařízením stejně jako spotřebitelům v maloobchodu k dispozici kompletní nabídka slivovic pod značkou Stock.
Další články v kategorii
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



