Zájem o probiotika roste
18.06.2007 | ÚZPI
V souvislosti se zákazem antibiotických stimulátorů růstu hledají odborníci jejich alternativy. Největší pozornost vzbuzují dvě skupiny a sice probiotika a funkční sacharidy.
Zatímco veřejnost může mít určité povědomí o probiotikách, jsou funkční sacharidy pro mnohé novým termínem. Trvalý přísun příznivých bakterií (probioitka), specifické substráty pro příznivé bakterie (fermentovatelná prebiotika) a funkční sacharidy (jako jsou mono-, oligo- sacharidy - MOS) zajistí udržení příznivé stabilní střevní mikroflóry (eubiosa). Problémy, v minulosti spojované s probiotiky, souvisely se špatnou kvalitou výrobku nebo chybným produktem obsahujícím malé množství nebo žádné živé organismy. Navíc teplota při peletování a konzervační látky aplikované do krmiva mohou nepříznivě ovlivnit probiotické přípravky. Probiotika jsou dnes stabilnější a mají lepší kvalitu než dříve.
Příznivý účinek bakterií mléčného kvašení jako probiotik spočívá v upevnění nebo obnově zdraví trávicího traktu, v redukovaném zápachu výkalů, okyselení trávicího traktu, v tvorbě metabolitů, které mohou inhibovat patogeny, ve zlepšení imunitní funkce organismu a v protirakovinných vlastnostech. Existuje řada metabolitů, které jsou uváděny jako inhibitory patogenních bakterií. Patří k nim organické kyseliny, peroxidy, bakteriokiny a širokospektré antimikrobiální látky. Jako probiotika se také užívají kmeny Bacillus; výsledky jsou smíšené. Jejich nejzajímavější vlastností je schopnost tvoři tepelně odolné a stabilní spory. Bakterie tvořící spory mohou být tolerantní vůči vyšším teplotám a tlakům a zůstat živé. Potenciální problém při užití Bacillus může být situace, kdy se tyto organismy vrátí do vegetativního stavu v trávicí traktu zvířat.
Funkční sacharidy, aplikované jako krmné složky (prebiotika) mají schopnost modulace mikroorganismů v trávicím traktu; mohou ovlivnit a ochránit zdraví organismu v důsledku stimulace příznivých mikroorganismů, mohou také zeslabit virulenci patogenů a stejně tak mohou zvýšit antiadhezivní efekt trávicího traktu proti patogenním bateriím.
Stále více se ukazuje, že nestravitelné oligosacharidy nejsou jen energetickým zdrojem pro mikroflóru tlustého střeva, ale mají důležitou úlohu v buněčném metabolismu, struktuře proteinu a jeho funkci, v komunikaci mezi buňkami a v imunitě hostitele. U zvířat vyvolává aplikace prebiotik řadu fyziologických reakcí jako důsledek modifikace aktivity trávicího traktu; funkční sacharidy mohou ovlivnit metabolismus energie a lipidů, endokrinní funkce a imunitní stav zvířat. Náklady na výrobu, jednoduchá technologie extrakce a potenciálně neomezená dodávka vytvářejí z funkčních sacharidů produkty, které v blízké budoucnosti budou mít vedoucí postavení na trhu stimulátorů růstu.
Další články v kategorii
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



