Závadné maso, a znovu v Delvitě

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila další závadné maso v řetězci Delvita, tentokráte v Brně na Jihlavské ulici. Osm a půl kilogramu vepřového masa ve stavu nevhodném pro lidskou spotřebu bylo určené pro tepelné opracování na grilu. Inspektoři maso zakázali prodávat a nařídili jeho zničení, řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Jak uvedla ČTK, SPZI prodejnu kontrolovala v pátek 13. července. V zázemí prodejny byla v chladicím boxu uložena směs kousků syrového vepřového masa (vepřové plecko, krkovička a kotleta), které mělo být určeno pro tepelné opracování přímo v provozovně jako směs masa na gril. Plátky masa vykazující známky hniloby byly namíchány s masem bez zjevných vad a směs byla okořeněna směsí koření.

Podle tvrzení vedoucí provozu bylo maso určeno pro odvezení do kafilérie. Maso však nebylo takto označeno. Závěry kontroly postoupila SZPI k dořešení Státní veterinární správě, upřesnil Klemeš.

SZPI zkontrolovala v uplynulých šesti dnech hned několik prodejen řetězců Delvita a Billa, která obchody Delvita letos koupila. Rozhodla se tak poté, co 11. července inspektoři SZPI odhalili závažné nedostatky v supermarketu Delvita v Mazancově ulici v Praze. Kontroly měly zjistit, zda šlo o selhání povinností pracovníků jedné provozovny, nebo jde o postup celého řetězce. Ještě tentýž den odhalila inspekce na provozovně Delvita Budějovická v Praze používání kuřat s prošlým datem použitelnosti ke grilování.

Obchodníci měli problémy s kvalitou prodávaných potravin hlavně předloni. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tehdy v 18 prodejnách obchodních řetězců odhalila manipulaci s dobou trvanlivosti a prodej prošlých potravin a zkaženého masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info