Porážka koní a koňské maso
19.07.2007 | ÚZPI
Koně jsou využíváni nejen jako společníci při sportovním vyžití člověka, ale i pro maso. Proto se při jeho zpracování musí dbát na příslušná pravidla, která platí po celé Evropě. Před konečným zpracováním koňského masa je nutno je veterinárně prohlédnout. Od 1. 7. 2000 je pro veškeré chovy nutné, aby se pravidelně, podle předepsaných pravidel, prováděla kontrola.
Každý chovaný kůň má svůj průkaz do něhož jsou zapisovány veškeré informace z lékařských prohlídek jak před, tak i po porážce. Kontrola průkazů na jatkách tvoří proto nedílnou součást porážení zvířat a jeho následného zpracování.
V členských státech Evropské unie jsou zaznamenávány různé postoje ke zpracování koňského masa jako suroviny pro výrobu masných výrobků. V posledních letech se v Německu jatečně zpracování koňského masa stále více snižuje, protože zájem spotřebitelů stále klesá. I v dalších zemích Evropské unie ztrácí koňské maso a masné výrobky na významu. V nedávné době byly zaznamenány případy, kdy došlo z koňského masa k onemocnění svalovcem. Proto je nezbytně nutné dokonale sledovat a vyšetřovat koňské maso na toto onemocnění.
Od počátku roku 2006 bylo uvedeno v platnost nařízení Evropské unie, které obsahovalo významné změny. Cílem změn bylo včas zjistit veškerá onemocnění zpracovávaného masa.
Situace v různých evropských zemích ohledně spotřeby koňského masa na hlavu v roce 2005 se značně lišila. V Nizozemsku činila 0,6 kg, ve Francii 0,4 kg a v Lucembursku 0,4 kg na jednoho obyvatele.
Zcela jiná byla situace, která byla zaznamenána u spotřeby masa, kterou vykazovala Belgie. Oproti výše uvedeným státům, činila roční spotřeba na jednoho obyvatele 1,4 kg. Ve Francii byla spotřeba koňského masa velice nízká, protože se u koní objevilo onemocnění svalovcem. Ke značných změnám docházelo i u spotřeby koňského masa v Německu. Byly sledovány faktory, které ovlivňovaly spotřebu koňského masa jak ve Francii, tak i v Německu. Ve Francii byla spotřeba ještě nižší než v Německu. Přitom až do roku 1968 bylo ve Francii koňské maso běžně na jídelníčku ve veřejných zařízeních jako jsou například nemocnice.
Ve Velké Británii je situace podobná jako v Německu, kde se zřídka kdy konzumuje koňské maso. Spotřeba se pohybuje na hranici, která je nižší než 0,05 kg koňského masa na osobu v průběhu jednoho roku.
Ještě v roce 2005 existovaly tři podniky ve Spojeném království, které byly zaměřené na zpracování koňského masa. V nich bylo poraženo okolo 5 000 koní, jejichž maso bylo převážně vyváženo.
Rozšíření spotřeby masa v Evropské unii má napomoci i zavedení průkazů u všech koní, čímž se mohou sledovat veškeré veterinární prohlídky až do průběhu zpracování, kdy se z koně stává jatečně opracovaný kus. V průkazu jsou uvedena veškerá možná omezení, která byla zjištěna na základě veterinárních ošetření. Kromě průkazů u jednotlivých koňů musí být vyšetření uvedena a zdokumentována i v inventurní knize. K dalšímu jatečnému opracování se důkladně kontrolují všechny veterinární záznamy a odpovídající identita jednotlivých kusů.
Čísla průkazů poražených kusů se musí být zvěrolékařem zapsána do úředních seznamů. K 1. lednu 2006 bylo zavedeno přísnější sledování stanovených údajů, které se týkají onemocnění svalovcem.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



