Masné výrobky se sníženým obsahem tuku

Nadváha je důsledek špatné výživy spolu s nedostatkem pohybu. V Německu se tato situace ukazuje jako celospolečenský problém, který je významně ovlivněn konzumním způsobem života. Poptávka po „zdravých“ potravinách stále stoupá a tak jsou producenti masných výrobků nuceni reagovat, mimo jiné, novou nabídkou masných výrobků, které mají menší obsah tuku.

V Německu se často diskutuje o nadváze obyvatelstva. Podle údajů spolkového ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitelů trpí v Německu v současné době nadváhou nebo otylostí zhruba 37 milionů dospělých a okolo dvou milionů dětí a mládeže. Řada nemocí, jako jsou například srdeční a oběhová onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka a chronické bolesti v zádech dnes postihují velkou část obyvatelstva. Příznaky poruchy příjmu potravy vykazuje asi každé páté dítě a každý pátý mladistvý.

Příčina tohoto stavu se dá jednoduše shrnutout do jednoduché zásady: „Nadváha vzniká, když je příjem energie vyšší než její výdej“. Většině lidí má problém udržet rovnováhu mezi příjmem a výdejem. Z důvodu redukování množství přijímané energie se již dávno snaží masný průmysl aktivně reagovat na potřebu vývoje nízkotučných masných výrobků.

Je třeba mít na zřeteli důležitou skutečnost, že se jedná nejen o přísun energie, ale také o konzumaci masných výrobků, kde je podstatně ovlivňována chuť.

K odlehčení potravin se do masných výrobků přidává jako jedna ze složek inulin. Inulin je zásobní sacharid, který se získává z mnoha rostlinných částí, aniž by se uplatnila ve stravě jeho energie. K rostlinným zdrojům patří černý kořen, cibule, chřest, čekanka a artyčoky. Inulin má téměř neutrální chuť a svým složením se jedná o oligosacharid.

U inulinu není zjištěno působení enzymů, které se vyskytují v trávicím traktu. Je považován za balastní látku. Denní dávka inulinu je doporučována na 10 gramů.

Výhoda inulinu je v tom, že může v masných výrobcích nahrazovat část tuků. Nenarušuje chuť potravin a neovlivňuje jejich specifický pocit v ústech. Při konzumaci je pociťována mastná příchuť. Potraviny obohacené inulinem nevytvářejí nezvyklý pocit přílišné suchosti. Průmyslově je inulin získáván nejčastěji z kořene čekanky. Do potravin se přidává inulin téměř vždy jako jemně krystalický prášek, který je podobný moučkovému cukru. Prášek se zamíchá do vody, získá se krémová substance, která na první pohled vypadá jako cukrová poleva, ale dá se zpracovat skoro stejně jako tuk. Tímto způsobem se může omezit množství tuku v masných výrobcích, které se mohou nahradit inulinem. Dalším důležitým bodem je také snadnější roztíratelnosti, která je lepší než u výrobků s normálním obsahem tuku. Ačkoli na inulin nepůsobí enzymy, které jsou přítomné v trávicím traktu prochází celým traktem, aniž by došlo k jeho změně a jeho znehodnocení. Inulin nepůsobí na bakterie, které se vyskytují v tlustém střevě. Inulin má pozitivní vliv na střevní flóru, a proto je zařazen mezi funkční potraviny, jež tvoří skupinu složek, které jsou označovány jako prebiotika. Funkční potraviny jsou také často označovány jako „wellness“, „zdravé“ a „vhodné pro dobrý zdravotní stav“.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info