V ČR se zřejmě žije "stále lépe"
30.08.2007 | SVS ČR
Přesto, že se tomu tak nemusí leckomu zdát, mnoha lidem se zřejmě daří stále lépe a lépe, svědčí o tom mimo jiné i poptávka po všemožných donedávna exotických pochoutkách. Již téměř zevšedněl losos, krevety již také nejsou takovou vzácností, ani sépie či chobotnice. V obchodech je možné se setkat s různými druhy čerstvých mořských ryb. A dokonce i s ústřicemi a živými korýši, kteří se dovážejí k okamžité spotřebě.
Všechny tyto z hlediska platné legislativy „produkty“ při uvádění do tržní sítě musí splňovat požadavky veterinární legislativy. To však neznamená, že si zákazník neodborným zacházením nemůže způsobit nějakou svízel. U čerstvých ryb je nutné, logicky podobně jako s rybami domácí provenience, uvažovat o co nejrychlejším kuchyňském zpracování.
Pokud jde o mlže, tedy slávky a různé mušle, které se též tepelně zpracovávají a prodávají se živé, je nutné si dát pozor na možné rychlé „zkažení“. Tedy opět zpracovat prakticky okamžitě. Tato zásada se týká i různých korýšů, tj. krabů nebo raků, tedy těch, co se prodávají živí. Méně zkušeným nebo nezkušeným asi lze doporučit spolehnout se na kuchyňskou úpravu v restauraci.
Pokud se v našich obchodech objeví takovéto produkty rybolovu, či akvakultury, původem ze třetích (nečlenských) zemí, propustila je na intrakomunitární trh některá z pohraničních veterinárních stanic na vnějších hranicích EU. Naše republika má takovouto pohraniční veterinární stanici jen jedinou, a to v Praze Ruzyni na letišti.
Například v poslední době v některých našich obchodech se objevivší raci původem ze schválených podniků z Arménie byli prověřeni ve Vídni anebo Římě. Do ČR přišla přes Ruzyň zásilka raků naposledy před dvěma lety.
Určitě obchodování se zmíněnými lahůdkami napomohl turistický ruch. Nicméně je vhodné připomenout, že kuchyňská příprava má své zvláštnosti, o kterých je třeba se něco dozvědět. Ale hlavní zásadou je, vše zpracovat čerstvé, protože všechny „mořské potvůrky“ velmi snadno podléhají zkáze.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



