Chmele je málo, pivo snad nezdraží

Zeleného zlata Česka, chmele, bude letos málo. Sucho, nezvyklá horka, klimatické extrémy se postaraly o to, že úroda bude podprůměrná. Podle Svazu pěstitelů chmele sklidí zemědělci nejméně o pětinu méně, než jsou zvyklí. Dobrou zprávou je, že pivo by podražit nemělo. Chmel je sice jednou z nejdůležitějších, co se týká objemu, ale zdaleka ne hlavní pivní surovinou. "Je to takové hodně drahé koření," říká Jiří Faměra z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

To potvrzuje i mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin: "U chmele nejde ani tak o množství jako o kvalitu. V ceně by se to proto nějak zvlášť výrazně projevit nemělo." Dodal, že Prazdroj má navíc zásoby z minulých sklizní.

Většina českých pivovarů navíc nepoužívá výhradně český chmel. Pivovary si pomáhají s extrakty ze zahraničí, třeba z Německa či Ameriky. Jeden z mála pivovarů, který pivo ochucuje výhradně českým chmelem, je Budějovický Budvar. Mluvčí Karel Samec se nicméně k případnému zdražení vyjadřuje opatrněji. "Bude záležet na tom, jaká cena chmele bude. Zatím tedy nejme schopni říct, zda a jak by mohlo pivo zdražit," konstatoval. Dodal ovšem, že firma si nemůže dovolit snížit kvalitu a v úvahu nepřipadá ani náhražka ze zahraničí.

Chmelařům zatopilo počasí

Za problémy chmelařů může teplo. Už v polovině června začal chmel kvést. Jindy je to přitom až na přelomu června a července, uvádí Zdeněk Rosa ze Svazu pěstitelů chmele. Své pak udělali i škůdci. "Odběratelé českého chmele musí bohužel počítat s tím, že nebude možné zcela splnit uzavřené smlouvy. Tato situace se opakuje už druhým rokem v řadě," sdělil Rosa v tiskové zprávě. Řada podniků podle něj po letošku zvažuje, zda vůbec v oboru chmelařství dál zůstane.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info