Pěstování a ochrana jednozrnky

V konvenčním zemědělství nemá pěstování jednozrnky vzhledem k pozdnímu dozrávání a nízkým výnosům význam, v ekologickém zemědělství je ceněna pro nenáročnost a odolnost vůči některým chorobám.

Jednozrnka (Triticum monococcum) patří mezi staré a vzácné druhy obilovin, které se v konvenčním zemědělství již nepěstují. Jednozrnka je kulturní forma diploidní pluchaté pšenice, která byla vyšlechtěna přibližně před 10 000 lety. V současné době ji lze nalézt v botanických zahradách, ve šlechtitelských ústavech a v ekologicky hospodařících zemědělských podnicích.

Jednozrnka poskytuje na rozdíl od jiných druhů pšenice mouku bohatou na proteiny a lepek, proto se velmi dobře hodí k výrobě chleba a moučných výrobků. V dřívějších dobách se používala jako jadrné krmivo pro koně. V konvenčním zemědělství nemá pěstování jednozrnky vzhledem k pozdnímu dozrávání a nízkým výnosům žádný význam.

Jednozrnka je díky své nenáročnosti rostlinou vysloveně pro horské oblasti. Kvůli pomalému vývoji by se výsev měl uskutečnit brzy – v polovině září. Předpokladem pro úspěšné pěstování jednozrnky jsou nezaplevelené pozemky. Toho lze dosáhnout aplikací herbicidů podobně jako u pšenice tvrdé. Náchylnost vůči poléhání může být odstraněna aplikací regulátorů růstu.

Vůči některým chorobám, jako rzi plevové, rzi pšeničné a rzi travní, stejně jako vůči sněti mazlavé hladké a sněti prašné ječné by jednozrnka, jak se uvádí ve starší literatuře, měla být odolnější než genotypy měkké pšenice. To mělo pro její pěstování stejně jako pro šlechtění pšenice velký význam. Proti braničnatce plevové a parciální hluchosti klasů však musejí být genotypy jednozrnky chráněny.

Vzhledem k pozdnímu dozrávání se jednozrnka sklízí až na podzim. Sklizňový produkt se většinou musí ještě dosušit. Ve srovnání s pšenicí setou dosahují výnosy jednozrnky často jen 20 %. Mouka z jednozrnky se vyznačuje velmi vysokým obsahem proteinů a lepku. Její žlutá pigmentace dodává chlebu a pečivu příjemnou barvu. Chléb a pečivo z této mouky má oříškovou příchuť.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info