Nejlepší domácí pálenka se narodila ve středních Čechách

Nejlepší domácí výrobci ovocných destilátů nejsou na Valašsku, nýbrž ve Středočeském kraji. Alespoň tak zní výrok odborné poroty, která bedlivě otestovala bezmála 200 vzorků pálenek v rámci soutěže Flora košt. Nevyhrála dokonce ani slivovice, ale pálenka z vína.

Titul absolutního šampiona klání dnes degustátoři udělili padesátiprocentní vínovici z produkce palírny Radlík z obce Jílové u Prahy.

Soutěž uspořádalo olomoucké Výstaviště Flora při příležitosti festivalu gastronomie a nápojů Olima.

"Vítězná vínovice není jen mým dílem. Vyrobil jsem ji se spolumajitelem palírny, mým spolužákem Zdenkem Musilem. Pálenku jsme vypálili ze stolní odrůdy vína," uvedl spolumajitel palírny Libor Lacina.

Výrobcům vínovice doporučuje to, aby révu zbavili před zkvašením stopek.Recept na vypálení dobré pálenky z jakékoliv ovoce spočívá podle Laciny v tom, že plody nesmějí být nahnilé a plesnivé a kvas musí vznikat bez přístupu vzduchu. "Je také dobré kvas infikovat ušlechtilými kvasinkami, které dokážou vytáhnout do destilátu aroma ovoce a maximální obsah alkoholu," upřesnil Lacina.

Doplnil, že se pálení ovocných destilátů profesionálně věnuje asi deset let. "Doslal jsem k tomu díky rodinné tradici. Co se týče mého vztahu k alkoholu, samozřejmě ho mám povinnost testovat, nedělám to ale tak, že bych všechny vzorky pil. V tom případě by to bylo vražedné," usmál se spolumajitel palírny Radlík.

V soutěži Flora košt se letos sešlo 187 pálenek. Degustace a hodnocení přihlášených vzorků se konalo již 21. září. Dnešní slavnostní vyhlášení výsledků bylo součástí programu gastronomické výstavy Olima, která se koná spolu s výstavou ovoce a zeleniny Flora Olomouc.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info