Konference Vitamins ve znamení antioxidantů

7th International Conference VITAMINS - Nutrition and Diagnostics se konala ve dnech 19. - 21. 9. 2007 v Kongresovém centru České zemědělské univerzity v Praze 6 - Suchdole. Jednacím jazykem, s výjimkou jednoho bloku přednášek, byla angličtina. Na tomto 7. ročníku mezinárodní konference bylo zaregistrováno téměř 300 účastníků z 31 zemí. Předneseno bylo 50 přednášek a vystaveno 77 posterových sdělení. Konference je zařazena do IADSA (International Aliance of Dietary /Food Supplement Associations) a také zařazena do systému vzdělávání České lékařské komory, České lékárnické komory, Asociace sester a Komory vysokoškolsky vzdělaných odborných pracovníků ve zdravotnictví ČR. Hlavními organizátory konference byly společnost Radanal s.r.o., Společnost pro výživu a Univerzita T. Bati ve Zlíně. Stejně jako každý rok i letos se sponzorsky podílela na úspěšném průběhu konference desítka firem. Hlavním sponzorem jako již tradičně byla společnost Brainway Inc.

Na konferenci byla značná pozornost věnována oblasti přirozených antioxidantů, především vitaminům C, E a â-karotenu, ale i dalším karotenoidům, např. astaxantinu, který byl identifikován jako nejúčinnější antioxidant. Antioxidanty jsou schopné působit preventivně na onemocnění tím, že odstraňují škodlivé volné radikály, které lidský organismus mohou velmi značně poškodit. Antioxidanty nejsou drogy a nemohou se užít pro působení na jakékoliv onemocnění.

Kromě antioxidačních vitaminů a vybraných vitaminů skupiny B - kyseliny listové, vitaminu B6 a vitaminu B12, o jejichž působení na snižování hladiny homocysteinu, který se ukazuje být dobrým markerem pro některá onemocnění, se přednášející zabývali dalšími mikroelementy - minerálními látkami a jejich aplikací a vlivem na některá onemocnění.

Tak např. zinek se ukazuje jako nezbytná - esenciální složka pro dobrý zdravotní stav člověka. Jako součást enzymového systému (působí jako koenzym ve více než 300 enzymech) se pozitivně projevuje např. při nádorovém onemocnění, malárii nebo degenerativním nervovém onemocnění jako je např. Parkinsonova choroba.

Dalším ze sledovaných minerálních látek byl chrom, a to trojmocný, který zvyšuje až 8x citlivost buňky na insulin. Při studii, která byla uspořádána na pacientech s diabetem 2. stupně, bylo zjištěno zlepšení v kolísání insulinu v krvi a krevního cukru a při oxidačním stresu po podání chromu, jehož obsah je v organismu nesmírně nízký. Při studiích bylo zjištěno, že i když potřebujeme jen ultrastopové množství chromu, nevede ani dlouhodobé užívání více než stonásobné dávky k poškození organismu.

Jeden půlden byl věnován jako každoročně analytice, různým postupům stanovení, novým laboratorním přístrojům, zařízením především pro chromatografické metody. Bez citlivé, přesné a spolehlivé analytické metody nelze dojít ke správným výsledkům žádného výzkumu či studie..

V současné době je ve vývoji moderní genetika a biotechnologie, která poskytuje řadu nástrojů, jichž lze využít pro vývoj vyšší kvality potravin.

Z referátů jasně vyplynulo, že užívání suplementů - doplňků stravy - je dobře brát uváženě. Každý člověk je biologické individuum, a proto co jednomu člověku pomáhá, druhému může škodit. Budeme - li však doplňky stravy brát v mezních situacích, jako je např. onemocnění, těhotenství, kojení, vysoký věk, vrcholové sportování a podobně, ale nejlépe vždy po konzultaci s lékařem nebo kvalifikovaným nutričním poradcem a po zlepšení situace opět „berličku“ vysadíme, pak zvýšený příjem mikroživin našemu organismu pomůže a neuškodí.

Jarmila Blattná a Aleš Horna

Partneři a sponzoři:

Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská a.s.

Česká společnost pro speciální potraviny

HEMAX, spol. s r.o.

Pivovar Náchod a.s.

Pivovar Pernštejn a.s.

Plzeňský Prazdroj, a.s.

R. Jelínek

SIAD Czech spol. s r.o.

VINOPOL Santé, Velké Bílovice

Mediální partneři

Časopis Dieta

Časopis Kvalita potravin

Časopis Kvasný průmysl

Časopis Muscle & Fitness

Časopis Výživa a potraviny

CHEMagazín

Gate2Biotech

Přírodovědecký časopis Vesmír

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR

www.agronavigator.cz

www.bezpecnostpotravin.cz

www.jidlo-piti-ziti.cz

Qmagazín

Zdravotnické noviny

Zemědělská a potravinářská knihovna ÚZPI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info