Kontroly odhalily největší problémy u směsných medů

Cílená kontrolní akce med v gesci Státní veterinární správy ČR (SVS) proběhla od 23. 7. do 14. 9., kdy bylo uskutečněno 185 kontrol ve všech 14 krajích, v důvodných případech bylo odebráno 84 vzorků, z nichž 21 bylo závadných. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben. „Šlo v podstatě o zhruba pět zásilek ze zemí mimo ČR. Další čtyři zjištěné závady se týkaly chybného značení (identifikační značka, dovozce, výrobce, původ) a neohlašování zásilek v místě určení. Tedy ze 185 kontrol 25 problémů,“ konstatoval mluvčí.

Nejčastěji byly závady zjištěny u směsných medů, kde byly závadnými elementy rezidua veterinárních léčiv. Med totiž podle Dubna nesmí obsahovat žádná rezidua, nesmí obsahovat ani žádné příměsi (cukry, škrob, sirupy) a ani nesmí být přehřátý. Z těchto důvodů bylo staženo a zlikvidováno 4 567 kg medu, pozastaveno 20 794 kg medu a vráceno 24 572 kg medu. Ve všech případech šlo zjištěnou přítomnost zbytků antibiotik (tylosin, sulfonamidy, apod.). Šlo o medy obchodované z Polska, Slovenska a Španělska, ve všech případech šlo o směsné medy ze zemí EU a mimo EU.

Mimořádná kontrolní akce med byla zaměřena na zdravotní nezávadnost medu v celé ČR, to znamená, že veterinární inspektoři ve všech krajích navštívili včelaře, výkupny a stáčírny medu a zpracovatelské závody, dále pak se zaměřili i na med, který je do ČR dovážen v rámci EU i ze třetích zemí. Proto také inspektoři navštívili distribuční sklady velkoobchodů a obchodních firem.

„Přestože medy ze třetích zemí se do ČR dostávají většinou prostřednictvím jiných členských zemí, které musejí na vstupním místě zásilky kontrolovat, podařilo se veterinářům odhalit nedostatky. To znamená, že kontroly v tzv. místech určení mají smysl a význam. Veterinární dozor je účinný a na základě jeho zjištění se opět potvrzuje, že přestože je na trhu medů hodně, je především na zákaznících, kterému medu dají přednost, zda českému od včelaře anebo možná ani ne o tolik levnějšímu medu směsnému,“ uzavřel mluvčí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info