V ČR se snížila spotřeba konzerv

Produkce a spotřeba konzervované zeleniny a ovoce se v ČR snižuje. Pozici si zachovávají sterilované okurky a zelí, roste produkce kečupů.

V důsledku zvýšené nabídky čerstvého ovoce a zeleniny a dalších faktorů dochází v ČR k snížení spotřeby konzervovaných výrobků. Svou pozici si udržují sterilované okurky a zelí, dobře se prodává dětská výživa a rostoucí trend zaznamenaly kečupy. Nedostatečná je zatím produkce zeleninových šťáv.

Roční objem zpracované zeleniny se v letech 1985-89 pohyboval mezi 110 000 až 125 000 t a u ovoce mezi 82 000 až 165 000 t. V r. 2006 se zpracovalo dohromady jen 140 000 t. Na snížení objemu zpracování se podílí i zvýšený dovoz ze zahraničí, zdražení vstupů a rozvoj technologií chlazení, zmrazování a sušení. Vliv mělo i zrušení záporné daně z obratu a roztříštění výrobních kapacit privatizací. Nejlépe se konzervárenský obor udržel na jižní Moravě.

K poklesu došlo i u výroby sirupů v důsledku široké nabídky jiných nápojů a také se snížila produkce a spotřeba masových konzerv. Svou pozici si udržely paštiky a masové pomazánky.

Zatímco spotřeba konzerv v domácnostech se snižuje, roste jejich využívání ve veřejném stravování.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info