Situace na trhu s masem v Brazílii

Brazílie hledá cesty ke zlepšení v dohledatelnosti u hovězího masa.

V současné době se v Brazílii stále více sleduje dohledatelnost a bezpečnost potravin, kvalita výroby se zřetelem na potřeby spotřebitelů. Tato skutečnost má vliv na celkovou situaci na brazilském trhu.

Mnoho společností v brazilském masném průmyslu je nuceno vyhledávat kvalitnější spojení a spolupráci mezi složkami výrobního řetězce hovězího masa. V Brazílii dochází k časté kontrole hovězího masa, na základě spolupráce odborníků, kteří působí v mnoha průmyslových oblastech. Požadovaná sledování musí začínat již od prvovýroby. Výsledek těchto snah (vysoce kvalitních zásob, technické podpory, stanovení výrobních cen) se může projevit jako bonus při hodnocení jakosti výrobku. K zajištění kvality dochází v případě, kdy jsou používána vhodná živočišná krmiva, s minimálním použitím hormonů, které lze v průběhu celé výroby zjistit.

Nové investice do brazilské výroby musí být v souladu s počínáním ostatních výrobců. Dochází ke spolupráci během celého výrobního procesu. V něm se využívá značná technická podpora, čímž se zlepšuje kvalita vyráběného masa. Úkoly prováděných operací při zpracování masa jsou mimo jiné: přesnost, záruka výrobních cílů, jakost výrobků, důsledná hygienická kontrola a péče o pohodu dobytka.

Odborníci sledují požadavky z hlediska obchodu. V systému dochází ke strategickým spojením, kdy jsou chovatelé, zpracovatelé a obchodníci považováni za partnery.

Certifikace je nutná proto, aby se mohl zaručit vysoký stupeň kvality standardů. Sleduje se počet výrobních znaků, jejichž kvalita má vliv na celkovou jakost výrobku, který je uváděn do oběhu. Zvláště je třeba sledovat podmínky při dovozu do Velké Británie a do Japonska, kam se exportuje velké množství hovězího masa.

Standardní certifikace se jeví jako základní předpoklad pro výrobu v Brazílii, kde pracuje rovněž systém dohledávání a složitější zavádění kvalitativních systémů v celém výrobním řetězci. Tím se brazilské maso dostává, po splnění všech kvalitativních podmínek, na pečlivě kontrolovaný trh s masem ve Spojených státech amerických, v Japonsku a v Jižní Koreji.

Odborníci sledují různé faktory, které zvyšují rizika onemocnění z potravin. Díky globalizaci dochází k vytváření velkých zásob potravin, u nichž je nebezpečí snížení odolnosti vůči mikroorganismům. K zajištění bezpečnosti potravin je potřeba věnovat pozornost podmínkám při nichž dochází k pohybu potravin „z farmy na stůl“. Bezpečnost bude dosažena jen když bude každý kritický bod ve výrobním řetězci kontrolován ze všech úhlů pohledu. Proto je nutné zavádět kontrolní mechanismy jakými jsou HACCP a ISO 22000.

Během výroby masa je nutné také sledovat, jak se zachází s vodou, řešit otázky kolem kanalizace a průmyslových odpadních vod. U jatečných kusů se provádí měření hodnoty pH, sledování mikrobiálního znečištění.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info