Alkohol podraží, kvůli energiím, obilí a vyšším mzdám

Zdražilo máslo, chléb a zanedlouho zdraží i lihoviny. Ne však výrazně, uklidňuje milovníky alkoholu šéf Svazu lihovarů ČR Oldřich Reinberger. Podle něj za to mohou vyšší ceny energií a nedostatek lidí. Podle nejznámějších českých výrobců ceny alkoholu porostou také kvůli obavám o nedostatek lihu.

"Elektřina i plyn podražily přes deset procent. Zhruba o desetinu vzrostly také personální náklady kvůli tvrdším jednáním se zaměstnanci o růstu mezd v důsledku nižší nezaměstnanosti," řekl iDNES.cz Reinberger.

"V následujících měsících alkohol kvůli těmto vlivům podraží o několik procent, maximálně však o deset," prohlásil šéf českých lihovarníků.

Stock a Jelínek zdraží, ale až v příštím roceZdražení potvrzují i nejznámější čeští výrobci destilátů, k růstu cen však prý sáhnou až v příštím roce a konkrétní výši zatím tají.

"Po Novém roce zdražíme. Důvodem jsou rostoucí ceny vstupů. Výrazně podražilo sklo, kartony a pro nás tak důležitý cukr," říká šéf největšího českého producenta lihu Stocku Plzeň Martin Petrášek. "Růst cen teprve počítáme," dodal.

Podle něj bude mít na růst cen vliv také obava z nedostatku lihu v souvislosti s plošným zaváděním biopaliv. "Výrobci lihu se pravděpodobně zaměří spíše na jeho průmyslové využití. To způsobí nedostatek potravinářského lihu," domnívá se Petrášek.

To si myslí i šéf marketingu společnosti Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý. "V Evropě roste dramaticky poptávka po obilí, takže cena lihu se může zvednout. Nás se to ale netýká, protože se specializujeme na slivovici a ovocné destiláty, a ne na vodku," řekl.

"Naše základní surovina - ovoce - tedy nárůst cen našich výrobků neovlivní. Musíme však korigovat rostoucí ceny energií. Zdražíme v prvním čtvrtletí příštího roku. Skokové zvýšení to ale nebude," uklidňuje Chromý.

Becherovka zatím vyjedává"My se zatím zdražovat nechystáme," řekla iDNES.cz mluvčí společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka Eva Kotýnková. "Uvidíme, jak dopadnou jednání s dodavateli lihu, která právě probíhají," dodala.

Rostoucí ceny obilí by se však podle šéfa Svazu lihovarů ČR do alkoholu promítat neměly. "Pitný líh se u nás vyrábí z cukrovarnické melasy. A protože řepa se prodává za přibližně stejnou cenu, lihoviny kvůli ní nezdraží," prohlásil Reinberger.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info