Raci říční se vracejí do potoků Orlických hor

Vrátit raka říčního do vod potoků v Orlických horách, tento cíl si již před pěti lety společně vytkli pracovníci Lesů České republiky (LČR) a ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. V úterý bylo několik desítek raků vysazeno do Janovského potoka v Ohnišově a Uhřínovského potoka v Uhřínově.

Na pokraji vyhubení

„Již na jaře provedl jeden z našich předních odborníků na reintrodukci, tedy znovunavrácení, raka říčního hydrobiologické posouzení možných lokalit a podle výsledků tohoto průzkumu bylo doporučeno konkrétní místo, kde jsou nyní raci vysazeni,“ řekl Právu vedoucí správy toků LČR František Sajdl.

Tímto odborníkem je olomoucký zoolog Miloš Holzer, který se snaží vrátit raka zpět do přírody už od roku 1990. „Raci stáli na pokraji přímého vyhubení. V posledních letech se situace v souvislosti se zlepšením čistoty vod v tocích zlepšuje, je však zapotřebí jim pomoci umělou cestou,“ míní Holzer. Kromě znečištění vod byl příčinou téměř vyhubení tohoto druhu u nás i račí mor a úpravy toků, včetně odvodňování okolních pozemků.

Už si zvykli

V Orlických horách se nyní daří račí populaci stabilizovat a rozšiřovat. Potvrzují to průzkumy například z Bartošovic nebo z Orlického Záhoří, kde byli raci vysazeni již před několika lety.

„Rak příliš nemigruje. Pokud nalezne příhodnou skrýš, zdržuje se kolem sta metrů od místa, kde jsme ho vložili do vody,“ řekl Sajdl s tím, že úsilí směřuje k navrácení raka říčního do potoků tam, kde bude mít vhodné podmínky pro život a přirozenou možnost rozmnožování.

„Navíc tímto pomáháme posilovat populaci našich druhů raků proti zavlečeným, kteří se u nás nežádoucím způsobem rozšiřují,“ dodal Sajdl.

Kromě dvou lokalit v Orlických horách tak byly v úterý raky uměle posíleny také vodní toky ve Žďárských vrších na Vysočině.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info