Olivový extrakt působí příznivě na mozek
02.11.2007 | ÚZPI
Extrakt z odpadních vod závodů na výrobu olivového oleje může podle výsledků výzkumu prováděného na frankfurtské univerzitě a publikovaného v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry chránit mozkové buňky před oxidačním stresem a zabraňovat tak vzniku neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba. V rámci studií, kdy byly použity mozkové buňky (in vitro), resp. myši (ex vivo) bylo zjištěno, že olivový extrakt, bohatý na hydroxytyrosol může redukovat škodlivé účinky cytotoxicity indukované oxidy železa a dusíku. Přestože se jedná o první studii svého druhu, poskytují získané údaje cennou informativní bázi pro následující in vivo experimenty, zaměřené na zjištění neuroprotektivního potenciálu dlouhodobého přísunu hydroxytyrosolu. Hydroxytyrosol je považován za hlavní antioxidační složku v olivách, která hraje velmi důležitou roli v řadě příznivých zdravotních účinků spojovaných s olivovým olejem. Předchozí výzkum prováděný pracovníky univerzity v Barceloně ukázal, že po konzumaci 25 ml panenského olivového oleje denně po dobu jednoho týdne se výrazně snižuje hladina LDL-cholesterolu. Jiné studie naznačují, že olivový olej může rovněž chránit před vznikem rakoviny. K šetření schopnosti olivového extraktu chránit před oxidačním stresem v mozkových buňkách myší byla použita ingredience bohatá na hydroxytyrosol označovaná jako OlivActiv, vyráběná společností Glanbia Nutritionals a poskytnutá španělskou společností Genosa I+D (http://www.genosa.com). Při experimentech in vitro byly přidávány do mozkových buněk myší oxidační stresory (ionty železa nebo nitroprusid sodný) s nebo bez olivového extraktu s hydroxytyrosolem. Bylo zjištěno, že bez olivového extraktu došlo ke 40% ztrátě adenosintrifosfátu (ATP, nejdůležitější energetický metabolit buněk, známý jako „energetická měna“ v živých systémech), zatímco v přítomnosti extraktu byly ztráty ATP pouze 15 %. Nicméně neuroprotektivní aktivita hydroxytyrosolu se projevuje již od koncentrace méně než 0,01 mg/ml. Dále bylo konstatováno, že 45,5 % hydroxytyrosolový extrakt zvyšuje u disociovaných mozkových buněk rezistenci k oxidačnímu stresu. Výzkum naznačil, že hydroxytyrosol a panenský olivový olej jsou účinnými neuroprotektivními látkami a mohou přispívat ke snižování výskytu neurodegenerativních chorob, tak jak je to známo u populace ze středomořské oblasti. Nadto bylo potvrzeno, že odpadní vody ze závodů vyrábějících olivový olej se mohou využívat k získávání extraktů bohatých na hydropxytyrosol se slibnými biologickými účinky.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



