České pivo nepředstavuje jen tradici
05.11.2007 | Agris
Ve dnech 1. a 2. listopadu 2007 na 22. Pivovarsko sladařských dnech jednalo v Praze téměř 300 vědeckých a výzkumných pracovníků z Výzkumného ústavu pivovarské a sladařského, a.s., spolupořadatelské Vysoké školy chemicko-technologické Praha i dalších škol, pivovarů a sladoven a ze společností, které působí v oblasti pivovarského průmyslu. Ústředním tématem nejvýznamnějšího národního odborného kongresu byla problematika piva českého typu. Účastníci konference v osmi sekcích jednali o fenoménu českého piva, analytice piva, nejnovějších pivovarských technologiích, o surovinách potřebných k výrobě piva, problematice mikrobiologických procesů a dalších oblastech pivovarství a sladařství a již podruhé také o marketingu našeho piva. Záštitu nad akcí převzal Mgr. Petr Gandalovič, ministr zemědělství ČR.
Vědecká konference se koná jednou za dva roky je příležitostí, na níž se setkávají pivovarští, sladařští i chmelařští odborníci z celé republiky a Slovenska. Na letošním kongresu bylo předneseno 41 přednášek a prezentováno 12 plakátových sdělení - posterů o nejnovějších poznatcích a výsledcích výzkumu o českém pivu a sladu. Letošní konference byla rovněž ve znamení oslav 120 let existence Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který vznikl 1. října 1887.
„České pivo není zdaleka jen pojem vyjadřující historickou tradici. Je to typ piva, které je v mnoha aspektech chuťových i chemických odlišné od běžně vyráběných ležáků ve světě v tom nejlepším smyslu slova,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „S tím bezprostředně souvisejí otázky spojené se surovinami pro český typ piva, neboť jsou použitelné pouze a právě jen některé odrůdy pivovarského ječmene, odlišné kmeny kvasinek, a neodmyslitelnou součástí, toho, co české pivo činí jedinečným je i světově proslulý chmel české provenience.,“ dodal Karel Kosař.
Myšlenka uspořádat odborný kongres s pivovarsko-sladařskou tématikou se ve VÚPS zrodila na počátku šedesátých let. První konference se uskutečnila v roce 1963 a postupně se Pivovarsko-sladařské dny staly nejvýznamnější oborovou konferencí, která se pravidelně koná každé dva roky. V posledních letech akci pořádají každý lichý rok Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT Praha a vybraný pivovar. Dvoudenní vědecká konference je nejen přehlídkou nejnovějších poznatků, ale i společenským setkáním řady pracovníků z pivovarství a sladařství a také oborů, které se problematikou piva zabývají.
Kontakt: Mgr. František Frantík, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.
603 431 322, frantik@beerresearch.cz, www.beerresearch.cz
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



