Výzkumný ústav pivovarský a sladařský slaví 120 let
05.11.2007 | Agris
V těchto dnech si připomínáme 120 let od založení výzkumné a vědecké instituce, bez které bychom si nedovedli představit české pivo - Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. Jeho historie se datuje od období, kdy se na našem území začíná prudce rozvíjet průmyslové pivovarství a do obliby se dostává před nedávnem vytvořený specificky český typ spodně kvašeného piva, plzeňského typu. V současnosti se jeho odborný tým, který působí na pracovištích v Brně (sladařská sekce) a v Praze (sekce pivovarská) zabývá řešením řady výzkumných úkolů jak v rámci grantových projektů zadávaných státem, tak i úlohami zadanými odběrateli, jako jsou pivovary, sladovny a další instituce v pivovarském průmyslu.
„Řečeno dnešními slovy, pivovarští odborníci měli před více než 120 lety jasnou vizi - aby bylo pivo ještě kvalitnější, musí být vytvořena instituce, která bude odborně a vědecky zkoumat vše kolem sladu a piva a tím pomáhat těm, kteří ho vyrábějí a samozřejmě i pivu samotnému,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „A není proto náhodou, že si toto významné výročí připomínáme právě v těchto dnech formou, která nejvíce pivu napomáhá - odbornou konferencí, která odborníky seznamuje s výsledky nejnovějších výzkumů kolem piva, ale i komponentů k jeho výrobě nezbytných, jako je slad, kvasinky a chmel,“ dodal Karel Kosař.
Mezi nejdůležitější úkoly ústavu patří rozvoj moderních analytických metod, výzkum vlivu surovin (různých odrůd ječmene, klonů chmele atp.) na kvalitu piva a dále zkoumání a ověřování senzorického charakteru piva českého typu. VÚPS, a.s. se také významně podílel na přípravě podkladů a žádosti o uznání zeměpisného označení českého piva, která je v současné době prověřována v Bruselu. Významným projektem je i Pivovarská škola, která slouží ke zvyšování kvalifikace profesionálních i soukromých zájemců v oblasti nových trendů ve výzkumu a zejména senzorickém hodnocení piva. VÚPS organizuje a je odborným garantem řady pivovarských soutěží, včetně soutěže odbornosti České pivo roku, kterou každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven.
Myšlenka založit ústav, který by umožnil pomáhat pivovarům s jejich problémy, se zrodila již v roce 1873. V té době pivovarští a sladařští odborníci založili odborný časopis Kvas, na který dnes svým 53. ročníkem navazuje měsíčník Kvasný průmysl. Oficiálně byl Výzkumný ústav pro průmysl pivovarský založen 1. října 1887 a plně začal fungovat v následujícím roce. Za svou vědeckou i pedagogickou činnost byl několikrát vyznamenán. Původně státní instituce byla v r oce 1994 privatizována do dnešní podoby akciové společnosti. V roce 2005 byl schválen výzkumný záměr Výzkum sladařských a pivovarských surovin a technologií se státní účastí, který umožňuje komplexně studovat problematiku českého piva a surovin české provenience pro toto pivo vhodných.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



