Různé velikosti masa a masných výrobků balené na jednom stroji
08.11.2007 | ÚZPI
Nizozemská společnost, která zpracovává maso a masné výrobky vyvinula speciální zařízení určené k balení masa a masných výrobků. Balí se na něm střídavě různé kusy potravin, přičemž balení probíhá kontinuálně. Při této technologii se používá tvarově smrštitelná fólie, kterou jsou baleny jednotlivé kusy masa. Její velikost se upravuje podle jednotlivých kusů, či porcí zpracovávaného masa a masných výrobků. V této technologii dochází ke značným úsporám v logistice, ale i k úsporám na konečné náklady na jednoho zaměstnance.
Od roku 1950 vyrábějí zpracovávatelé masa z nizozemského Goedegebuuru zařízení pro gastronomické provozy a pro maloobchodní síť, kam se dodává například vysoce jakostní hovězí maso.
Výrobce se specializuje na balení čerstvého masa zpracovávaného na jatkách, přičemž se používá zejména pro balení masa z krav. Společnost Goedegebuur zpracovává až 750 tun masa týdně a dodává ho do většiny původních států Evropské unie. Jedná se o dražší části jatečně opracovaných těl hovězího, jako například svíčkové. Pro balení se používá zařízení Multivac-Technologie, kde se pracuje s velkými hlubokotažnými stroji.
Při bourání hovězího masa jsou získávány rozdílně velké kusy. Proto je nutné upravit činnost balicího zařízení podle jednotlivých zpracovávaných kusů. To klade zvýšené nároky na hygienické a logistické operace. Účelné používání tohoto zařízení je považováno za ekonomický výrobní proces. Zařízení Multivac bylo vyvinuto jako speciální konstrukce za použití hlubokotažných strojů.
Při zpracování masa a masných výrobků se mohou průběžně uplatnit parametry tohoto zařízení. Celkem se dají používat dokonce i tři balicí velikosti. Při tom je potřebné, aby byl přesně měněn způsob použití řídicího zařízení. Posunování fólie se musí různě střídat podle potřeb, přičemž je nutné koordinovat celkový výkon, aby docházelo k jeho hospodárnému použití.
Uvedené skutečnosti kladou velmi vysoké nároky na odborníky, kteří pracují ve výrobní společnosti. Při hodnocení činnosti nizozemského podniku se ukázalo, že jsou požadované podmínky splněny. Při tom bylo zařízení přes rok v nepřetržitém provozu.
Při balení kusů masa je spotřeba použité fólie optimalizována, protože se na malé kusy používá menší množství balicí fólie. Tím dochází k významnému šetření obalových materiálu.
Činnost balicího zařízení je velice pružná. Jako jeden z balicích strojů je používáno zařízení R 550, které využívá třech balicích velikostí pro balení masa a masných výrobků.
Při této inovační technice dochází k využití speciální fólie, která je uváděna do oběhu pod obchodním názvem Krehalon. Hlubokotažný obal se průběžně pohybuje po povrchu masa ve formě smrštitelného rukávu. Obal pevně přilne k povrchu potraviny aniž by se vytvořily záhyby. Tak je používané maso dostatečně stabilní. Zabraňuje se vytékání šťávy a také má takto zabalená potravina atraktivní vzhled.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



