Potraviny opět zdražily. Pečivo až o dvacet procent

V tuzemských obchodech v tomto týdnu zdražily téměř všechny potraviny. Nejvíce, přes 20 procent, bílé pečivo, dražší byl ale také chléb, mléčné výrobky, maso či nápoje. Mírně levnější byly v tomto týdnu pouze těstoviny a brambory.

Bílé pečivo zdražilo v průměru o 21,9 procenta, chleba o 6,2, máslo o více než osm procent. O dvě procenta dráž než před týdnem se prodávala kuřata, ostatní maso podražilo do procenta. O 2,2 procenta se zvýšila cena minerálek, téměř o čtyři procenta zdražila vajíčka, výrazně dražší než před týdnem byly také papriky či rajčata.

Naopak brambory zlevnily téměř o osm procent na průměrných 9,45 koruny za kilogram a o procento levnější byly v obchodech těstoviny.

ČSÚ pravidelně zaznamenává značné cenové rozdíly mezi jednotlivými kraji. Například rostlinné máslo, které se v tomto týdnu prodávalo v průměru za 74,39 Kč/kg, stálo od 63,13 Kč/kg v Pardubickém kraji až po 90,23 Kč/kg v Jihomoravském kraji. Podobné cenové rozdíly panují i u cen ostatních potravin.

Ve srovnání se závěrem loňského roku je nejmarkantnější růst cen u mlékárenských a pekařských výrobků a také u kuřat, vajec či zeleniny a ovoce. Naopak výrazně levnější jsou brambory a víceméně neměnná zůstává zatím cena masa.

Současné zvyšování cen potravin je celosvětovým trendem. Výrazněji se v něm projevují ceny surovin, energií, pohonných hmot, mezd a dalších vstupů. Zdražení potravin se významně promítá i do inflace, jejíž tempo v říjnu zrychlilo na čtyři procenta ze 2,8 procenta v září, což byl nejvyšší růst od ledna 2002. Dvě třetiny meziročního tempa růstu spotřebitelských cen přitom obstaraly právě dražší potraviny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info