Zvýšení produkce skleníkových rajčat pomocí rhizobakterií

Britští výzkumníci zjistili, že inokulace kořenů rajčat rhizobakteriemi může zvýšit výnos plodů a jejich kvalitu.

Problémem pro pěstitele skleníkových plodin je zlepšování výnosů a kvalitu plodin bez vytváření nepříznivých vlivů ve vnějším prostředí.

Výzkum prováděný ve výzkumném centru HRI (Horticultural Research International) ve Warwick ukázal, že inokulace kořenů rhizobakteriemi podporujícími růst může zvýšit výnos plodů a jejich kvalitu bez potřeby dodávat více chemických živin do pěstebního substrátu.

Semenáčky rajčat „Rio Fuego“ byly pěstovány ve skleníku v kontejnerech obsahujících směs hrubého písku a hlinitopísčité půdy. Kmen bakterie Bacillus subtilis, který je znám tím, že stimuluje růst testovaných rostlin ve skleníkových podmínkách, byl suspenzně rozptýlen v tekutém médiu a objemu přizpůsobeném tak, aby vytvořil žádoucí koncentraci bakterií. Tato bakteriální suspenze byla pak vlita do otvorů v půdní směsi u každé rostliny. Tato suspenze byla přidána jen jednou a plodiny přirůstaly tak, že vyprodukovaly více než 600 g sklizených plodů na rostlinu a ošetření.

Účinek rhizobakterií podporujících růst zvýšil množství a hmotnost kořenů rovněž jako výnos plodů na rostlinu a průměrnou velikost plodů; plody byly také pevnější. V jednom pokusu toto ošetření také zvýšilo podíl obchodovatelných plodů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info