Šumavští chtějí zrušit zelenou oponu

Ochranáře na Šumavě, úředníky parku a politiky čekají perné dny. Šumavští starostové, jak z české strany, tak z Bavorska, se včera odpoledne domluvili, že společně budou tlačit na to, aby Šumava byla po vstupu Česka do schengenského prostoru prostupnější.

Nelíbí se jim, že 50 kilometrů dlouhá 'zelená' opona mezi Bučinou na Prachaticku a Železnou Rudou na Klatovsku má kvůli ochraně přírody zůstat zapovězeným pásmem.

Ani po 21. prosinci, kdy se hranice s okolními státy zcela otevřou, je nebude moci nikdo přecházet třeba v okolí modravských slatí.

„Pro lidi z Modravy, kterým by měl Schengen zahraničí přiblížit, nemá žádný význam, pokud zůstanou desítky kilometrů hranice uzavřené. Chceme nyní politickou cestou prosadit naše záměry,“ řekl na včerejším setkání jeden ze starostů Antonín Schubert z Modravy.

Ve skutečnosti chtějí starostové do poloviny prosince připravit materiál, ve kterém každý z nich navrhne místa, která by se mohla pro turisty zpřístupnit. V tu dobu bude do otevření hranic zbývat šest dnů.

„Žádné změny se prosadit do vstupu do Schengenu nestihnou, ale cílem starostů je změnit prostupnost hranice do letní turistické sezony, tedy zhruba do června,“ řekl šéf Regionální rozvojové agentury Šumava Miloš Picek.

Bavorští starostové se k chystanému 'nátlaku' na úřady přidali proto, že díky neprostupnosti české hranice jsou na tom jejich turisté a obyvatelé stejně jako čeští.

Dostanou se sice až na hranici z bavorské strany, ale tam se musí otočit - kvůli zákazu vstupu do českého území. Zavřena tak zůstane třeba cesta na Trojmezí nebo na Královský hvozd.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info