Antibiotika pocházející z chovu zvířat mohou skončit v potravinách
07.12.2007 | ÚZPI
Američtí výzkumníci zjistili, že koncentrace antibiotik v rostlinách se zvyšovala s tím, jak se zvyšovala jejich koncentrace v hnoji.
Studie uskutečněná na univerzitě v Minnesotě financovaná ministerstvem zemědělství USA zjistila, že koncetrace antibiotik v rostlinných tkáních se zvyšovala s tím, jak se zvyšovala jejich koncentrace v hnoji. Rostliny byly pěstovány v půdě upravené tekutým prasečím hnojem obsahujícím antibiotikum sulfamethazin, který je používán k léčení bakteriálních chorob v humánní a veterinární medicíně. Byl zjištěn obsah antibiotik v listech rostlin a to, že léky pronikly také do hlíz brambor, což ukazuje, že kořeny rostlin, které přišly do přímého kontaktu s půdou, mohou být zvláště citlivé.
Vědec - vedoucí této studie konstatoval, že antibiotika přijímaná rostlinami mohou být problémem zejména pro odvětví organického zemědělství. Podle amerického ministerstva zemědělství musí pěstitelé hospodařit s materiály živočišného původu takovým způsobem, který nebude přispívat ke kontaminaci plodin rezidui zakázaných látek, které zahrnují i antibiotika.
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



