Ministři se dohodli na reformě vinařství

Ministři zemědělství se včera po dlouhém třídenním vyjednávání dohodli na reformě vinařství. Původní návrh Komise doznal ovšem řady změn. Na nátlak Itálie a Francie bude vymýcen menší počet vinic. Úspěch ve vyjednávání si připsala i ČR, která získá v rámci reformy téměř jednou tolik prostředků než předpokládal původní návrh.

Ministři zemědělství členských zemí během třídenního jednání dosáhli zmírnění původního návrhu Evropské komise na reformu vinařského sektoru. Vinaři budou podle něj dále moci doslazovat své produkty sacharózou a moštem.

Národní finanční obálky: Ministři se dohodli na rozpočtech pro jednotlivé členské země. Tyto rozpočty přitom zohledňují reformní potřeby členských zemí. Všechna opatření přijatá v rámci vinařské reformy musí být nyní financována z těchto rozpočtů. Mezi tato opatření patří restrukturalizace vinic, modernizace výrobních postupů, propagace v třetích zemích, krizové řízení nebo podpora ekologického zemědělství. Z návrhu naopak vypadla povinnost věnovat určitou částku na propagaci vín v třetích zemích. S touto povinností nesouhlasila ani ČR.

České republice se podle informací Ministerstva zemědělství podařilo vyjednat téměř dvojnásobný rozpočet, než s kterým počítal původní návrh Komise. Zatímco podle návrhu měli čeští vinaři v roce 2009 dostat 1,6 milionů eur, v závěrech Rady se již počítá s 3 miliony eur. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče byl původní návrh nedostatečný a ohrožoval již rozběhnuté projekty českých vinařů.

Návrh Komise podle ministerstva vycházel z údajů z let 2005 a 2006, které byly pro ČR nevýhodné. V té době se v ČR teprve připravoval administrativní systém, půda na restrukturalizaci vinic a hledaly se vhodné sazenice z odpovídajících oblastí. Čerpání evropských peněz bylo proto omezené. Tuto skutečnost podle Gandaloviče uznala během jednání i komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boel.

Klučení vinic: Oproti původnímu plánu Komise snížit rozlohu evropských vinic o 400.000 hektarů obsahuje schválená reforma finanční prostředky na likvidaci pouze 175.000 hektarů. Schéma se bude uplatňovat v tříletém období během něhož bude úroveň vypláceného odškodného postupně klesat. Členské státy budou moci klučení zastavit v případě, že by zasahovalo více než 8% vinic v regionu.

Ministr zemědělství Gandalovič včera v České televizi uvedl, že v České republice se vinice kvůli reformě rušit nebudou. Rozloha by v budoucnu mohla naopak zvětšit, říká ministr. ČR se podle ministra bude soustředit na restrukturalizaci. Po skončení reforem budou liberalizována práva na výsadbu a to by podle ministra mohlo znamenat určitou šanci na zvýšení produkce.

Označování: Oproti původnímu návrhu Komise nedojde k úplné harmonizaci způsobu označování vín etiketami. Ochrana zeměpisného označení a označení původu bude stále patřit mezi nejdůležitější postupy. Vinaři, kteří tato označení nepoužívají budou ale i nadále moci označovat svá vína názvem odrůdy a ročníkem.

Doslazování: Navýšení podílu alkoholu pomocí doslazování bude mírně (o půl procenta méně oproti dnešku) omezeno, ale v zemích a oblastech, kde se v současné době používá, bude i nadále legální. Proti zákazu doslazování, s nímž počítal původní návrh Komise, se v Radě postavily ČR, Německo, Rakousko, Slovensko a Maďarsko.

Destilace: Přebytky (obvykle nižší kvality), které vinaři nejsou schopni prodat na trhu mohou být podle evropských pravidel vydestilovány pro průmyslové účely. Tato praxe by měla během čtyř let zaniknout. Destilaci vinné drti bude poté moci nařídit členský stát, v rámci Evropské unie ovšem podle návrhu Evropské komise nebude povinná.

Komisařka Fischer-Boel se k výsledkům jednání vyjádřila kladně: „Místo toho, abychom utráceli příliš velkou část rozpočtu na likvidaci přebytků, se nyní můžeme zaměřit na soutěž s našimi konkurenty a získat zpět svůj podíl na trhu. Nedosáhli jsme všeho, co jsme chtěli, ale dospěli jsme k vyvážené dohodě.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info