Milionům lidí hrozí hlad

ŘÍM - O téměř 40 procent vzrostly za poslední rok na světových trzích ceny potravin.

Tento bezprecedentní vývoj ohrožuje miliony lidí v chudých zemích. Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) vyzvala vlády a mezinárodní společenství, aby chudým zemím v tomto směru poskytly bezodkladnou pomoc.

Potravinová krize nyní podle FAO hrozí 37 zemím světa, vesměs postižených konflikty a přírodními pohromami. Vedle určitých dopadů klimatických změn označuje FAO za jednu z hlavních příčin nárůstu cen prudké zvýšení poptávky po biopalivech. Organizace proto vyzvala k důkladnému zhodnocení dopadu politiky biopaliv na potravinou produkci. Vypadá to, že se proti hladovějícím spikly všechny faktory, řekla výkonná ředitelka FAO Josette Sheeranová.

Letošní globální cenový nárůst není ovšem důsledkem špatné úrody - podle odhadu Mezinárodní rady pro obilí (IGC) dosáhne letošní produkce obilovin i přes sucho v některých důležitých oblastech rekordního objemu 1,66 miliardy tun, což je o zhruba 90 milionů tun více než loňská úspěšná sklizeň. Příčinou silného zdražení tak jsou vedle růstu cen vstupů, zejména energie, změny v poptávce. Bezprostřední nápor na ceny pak podle řady pozorovatelů včetně FAO vyvinulo rozsáhlé využívání plodin k produkci biolihu a bionafty.

Tuto produkci kromě vládních programů podpory povzbuzuje silný nárůst cen ropy. Cenový index potravin FAO vzrostl letos o 37 procent na nejvyšší úroveň od roku 1990, kdy vznikl. Zejména prudký byl nárůst cen u pšenice, kde dosáhl 50 až 65 procent, a u olejnin, kde to bylo až 70 procent. Prudce narostly také ceny masa a mléka.

FAO odhaduje, že celkové náklady potravinového dovozu do zemí s potravinovým deficitem budou letos o 25 procent vyšší než loni. V absolutním vyjádření tento náklad překročí 107 miliard dolarů. Je zapotřebí přijmout naléhavé a nové kroky, které zabrání, aby nepříznivé dopady růstu cen potravin dále eskalovaly, a které rychle povzbudí produkci v nejpostiženějších zemích, sdělil generální ředitel FAO Jacques Diouf.

Podle FAO je kvůli nynějším cenám ropy třeba přehodnotit celou politiku potravinové pomoci. Místo posílání drahých potravin drahými loděmi je potřeba zvýšit zemědělskou produkci v cílových zemích. Organizace doporučuje, aby farmáři v chudých zemích dostali zejména pomoc při nákupu semen a hnojiv. Co se týče biopaliv, jejich dopad by měla do hloubky posoudit konference na vysoké úrovni příští rok v červnu, řekl Diouf.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info