Zrání králičího masa
21.12.2007 | ÚZPI
V květnu roku 2007 se konalo v německém Celle 15. mezinárodní setkání o chovu a příčinách onemocnění králíků, kožešinových a domácích zvířat. Setkání se zúčastnilo přes 70 odborníků ze sedmi zemí.
Jedním z hlavních témat bylo zrání králičího masa a jeho ovlivňující faktory.
Zrání je jedním z nejdůležitějších hledisek při sledování senzorické kvality masa. Pro většinu spotřebitelů má velký význam, poněvadž takto získané maso zvyšuje celkový požitek a jeho hodnotu. Proto je zvýšená poptávka po dostatečně vyzrálém mase. Například u tmavočerveného masa (hovězího a divočiny) hraje zrání také velkou roli. Při procesu dozrávání se působením enzymů štěpí bílkoviny a maso se stává křehčím. Křehkost je ovlivňována ještě dalšími různými faktory. Jedním z nich je například stanovená doba zrání, teplota během zracího procesu a úchova v chladu bezprostředně po porážce.
Předmětem diskuse bylo hodnocení toho, jaké faktory jsou pro křehkost masa nejvýznamnější, a které se proto musejí bedlivě sledovat.
K hodnocení byly použity údaje z kontrol, které byly prováděné saským zemským úřadem u různých druhů králíků v rozmezí let 1995 až 2006. Hodnocení křehkosti masa se provádělo pomocí speciálních nůžek u zádového svalu sledovaných králíků.
Při dalším sledování se provádělo tepelné opracování zádového svalu králičího masa až do teploty jádra od hodnoty 70 °C. Výsledky ukazují, že nejen doba trvání zrání má vliv na celkovou křehkost, ale má i vliv genetický potenciál a stáří zpracovávaných králíků.
Zjistilo se, že při rychlém zchlazení králičího masa bezprostředně po porážce dochází k negativnímu vlivu na křehnutí masa.
Další články v kategorii
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU byl zvolen Vladimír Gryc (12.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 11. 12. 2025 (12.12.2025)
- Lidé v Českém ráji kritizují kácení stromů u silnic, podle silničářů bylo nutné (11.12.2025)
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Dřevo z Ruska se dostává do EU prostřednictvím dceřiné společnosti výrobce hraček (11.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)

Tweet



