Přežít Vánoce může i stromeček

Zdá se to jako ideální řešení - koupíte-li si vánoční stromek v květináči, budete mít doma živou rostlinu a zároveň dobrý pocit, že neničíte přírodu. Je však třeba počítat s tím, že stromky v kontejneru vyžadují mnohem více péče. Jinak by se vám mohlo stát, že ho po Vánocích ponesete k popelnicím stejně jako v uplynulých letech ten řezaný.

Stromek musí být zakořeněný

Ceny stromků v květináči začínají na pětistovce a koupit si můžete téměř všechny druhy, které se prodávají v řezané podobě. Existují dva typy stromků v květináči - ty, které se budou nadále pěstovat, a ty, které ne. "Nejlevnější stromky bývají rychle rostoucí běžné lesní dřeviny a ty se většinou na další pěstování nehodí," říká zahradnice Vlasta Černá-Rypáčková. Takové vydrží zpravidla jen přes Vánoce. Lepší jsou proto pomaleji rostoucí zahradní odrůdy, které lze použít i v dalších letech, ale jsou dražší.

Pokud chcete stromek pěstovat i po další roky, kupte si takový, který byl do květináče přesazen nejpozději koncem léta, a měl tak čas trochu zakořenit. Poznáte to podle toho, že jej nadzvednete za kmen a květináč i s kořenovým balem se na stromku udrží. Jestliže to tak není a zemina z kořenů opadává, je jasné, že stromek vyrostl někde jinde a do květináče byl přesazen nedávno, dosud nezakořenil a pro pěstování se nehodí.

V teple smí být jen pár dní

Až si stromek v květináči přinesete domů, dejte ho do nějaké chladné místnosti, například na chodbu, do haly, garáže či do světlého sklepa. "Stromek si potřebuje aspoň dva týdny zvykat na pobyt v teple. Z mrazu jej dejte do chladu kolem nuly, pak zvyšte teplotu na pět až deset stupňů a pozvolna ji zvedejte až na tu v interiéru," doporučuje Miroslava Paclová ze zahradnické společnosti HORTIservis.

Stromku prospěje, když v místnosti občas vyvětráte. Pravidelně ho zalévejte a případně roste větve. Nejlépe až na Štědrý den stromek přeneste do interiéru. Umístěte ho na nějaké světlé místo, co nejdále od radiátorů. Smí tam však zůstat jen dva až tři dny, protože vysoké teploty mu vadí. Zejména v teple je třeba stromek zalévat a rosit. "Ideální je, pokud jej po zbytek Vánoc můžete mít na terase či na balkonu," dává tip Vlasta Černá-Rypáčková.

I ven se musí pomalu

Pozor, rozhodně však nesmíte stromeček z vytopeného pokoje strčit rovnou na mráz. Rychlý přesun ven je nebezpečný, zvláště pokud jste uspěchali stěhování dovnitř a stromek v teplém prostředí začal rašit. Pak jej zpátky do mrazu dát nemůžete, protože by zahynul. "Dejte jej do světlé místnosti, kde udržíte teplotu mezi nulou a deseti stupni po celou zimu až do jara. Stromek nesmí být ve tmě," upozorňuje Šárka Kubelková, mluvčí Lesů ČR.'

I spící, tedy nerašící stromek si na chladnější teploty musí zvykat postupně. Až se aklimatizuje, odneste ho na zahradu, a pokud není půda zmrzlá, můžete ho zasadit. Jinak budete muset čekat až do jara, nejlépe do března či dubna. Nezapomeňte jej pak během roku zalévat a za vegetace přihnojovat. Nemáte-li zahrádku, můžete stromek postavit na balkon jako nádobovou rostlinu.

"Důležité je chránit jej před chladem světlou agrotextilií a květináč obalit proti promrzání," radí Miroslava Paclová.Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích se může znovu ozdobit.

Čím nahradit vánoční stromek?

Pokud už vás omrzelo každý rok to stejné jehličí, můžete si letos ozdobit něco jiného, než klasický jehličnan.

Například:

* pokojový smrček neboli araukárii

* pokojový cypříšek

* stálezelené keře v nádobách (vavřín, bobkovišeň, drobnolisté cesmíny, mahonie, zimostrázy čili buxusy)

* wolemii vznešenou (vzácný druhohorní jehličnan známý teprve dva roky)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info