Vlastnosti pštrosího masa

Pštrosí maso se sice vyskytuje poměrně málo na trhu, ale je vyhledávané a poptávka po něm stále stoupá. Tento druh masa obohacuje sortiment specializovaných obchodů. Pštrosí maso patří pro svou hodnotu z hlediska výživy k žádaným potravinám, protože odpovídá požadavkům na současný trend vyhledávaných zdravých potravin. Například marinované pštrosí steaky jsou velice žádané a jsou velmi rychle vyprodány. Řada spotřebitelů je upravuje na grilu, což patří k zvláště vyhledávaným lahůdkám. Zákazník, který poprvé okusil pštrosí filet bývá často velice příjemně překvapen a tato potravina se stává jeho oblíbenou.

Tyto zkušenosti mají vlastníci pštrosí farmy, která se nachází v obci Thalheim mezi Lipskem a Drážďanami. Od roku 2004 začala farma produkovat pštrosí maso jako svůj hlavní výrobní program. Při chovu je nutné dodržovat stanovené podmínky, kdy se chová okolo patnácti pštrosů na oplocené ploše kolem 0,5 hektarů.

Ochranu před špatným počasím poskytují otevřené stáje, kde nevzniká žádný průvan. Mají minimální plochu mezi čtyřmi až šesti metry čtverečnými na jedno zvíře. Stáje musí být tak prostorné, aby mohli všichni pštrosi žrát ve stejnou dobu. V létě spásají zvířata čerstvou trávu, v zimě se krmí sekaným senem a upravenou vojtěškou. Pštrosům nejsou do stravy přidávána žádná antibiotika. Jejich výživa je doplňována o krmné směsi připravené z obilí obsahující vitaminy a minerální látky.

Mladá zvířata se živí až do čtvrtého měsíce života speciální stravou. Za příznivých podmínek klade samice pštrosa od 50 do 60 vajec ročně. Snůška se postupně sbírá a je odchovávaná v množících zařízeních. Pštrosi, kteří jsou určeni na porážku dosahují hmotnosti od 100 do 120 kilogramů.

V následujícím přehledu jsou porovnávány údaje o jednotlivých druzích mas, vztažené na 100 gramů:

Kalorie Obsah bílkovin (g) Obsah tuku (g) Obsah cholesterolu (g)

Pštros 114 26 1 60

Krůta 159 29 4 69

Kuře 165 32 4 86

Jehně 241 26 15 92

Hovězí (steak) 282 27 18 91

Vepřové 323 28 22 99

Pro své vlastnosti se pštrosí maso řadí jak mezi červené, tak mezi bílé. Má nízký obsah cholesterolu a tuku a nízký obsah kalorií, proto se může zařazovat mezi potraviny patřící ke zdravé kuchyni. Pro zpracování na jatkách jsou vybírána zdravá zvířata. Ta jsou poražena a jatečně opracována podle daných platných předpisů. Zpracované maso se hodí k tvorbě různých specialit. Výrobky se prodávají v malém, připravené pro kuchyňskou úpravu nebo jsou dodávány po velkých částech určené do gastronomických zařízení. Kromě filetů, steaků, pečeně, kdy je každý sval jednotlivě zpracovaný se připravuje také směs určená například pro přípravu guláše. Pro spotřebitele je připravena celá škála částí jatečně opracovaných těl, ze kterého lze připravit celou řadu různých specialit. Tak se může například v Německu používat pštrosí krk pro různé druhy eintopfů. Vysoce ceněny jsou pštrosí játrové paštiky uváděné do oběhu v malých 150 gramových skleničkách. Dále jsou připravované různé druhy klobás a salámů. Dokonce i pštrosí tuk je žádanou potravinou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info