Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 1. 2008

Kontrolní činnost ČIŽP a její role v oblasti legálního kontroly skladování nebezpečných odpadů v roce 2007

ČIŽP se snaží zvyšovat efektivitu své kontrolní činnosti a zaměřovat se spíše na problematické případy s vysokým vlivem na životní prostředí. Zatímco v roce 2005 a v letech předcházejících byly v oblasti odpadového hospodářství ročně ukládány pokuty ve výši cca 30 milionů korun, za rok 2006 uložila ČIŽP za tuto oblast pravomocné pokuty ve výši přesahující 63,5 milionu korun. Podobný vývoj se očekává i pro rok 2007, neboť počet a závažnost deliktů v této oblasti stoupá.

Bio čeká dobrý rok

Tom Václavík, ředitel společnosti Green Marketing, poskytující poradenství pro ekologické zemědělství, výrobu a prodej biopotravin, jmenuje hlavní trendy spotřebitelského chování a vývoje maloobchodu z pohledu biopotravin.

Planeta Země

Většina lidí si zřejmě vůbec neuvědomila, k čemu letos v září došlo, píše deník Independent. V neděli 16. září 2007 roztál led pokrývající oceán v Arktidě v rekordně nejvyšší míře. Ústup ledu ze září 2007 překonal dosavadní rekord, vzniklý v roce 2005, a to obrovskou měrou. V roce 2007 ve srovnání s rokem 2005 roztálo o 22 procent více ledu - oblast 1,2 milionu čtverečních kilometrů. Rozsah letošního tání v Arktidě překvapil vědce po celém světě a mnozí z nich se zděsili. Jak uvedl šéf Kanadské ledové služby, toto tání nepředvídal žádný počítačově generovaný scénář.

Evropská unie zvyšuje mléčné kvóty členských států na období 2008-2009 o 2 %

Evropská komise schválila návrh na zvýšení mléčných kvót EU o 2 % s platností od 1. dubna 2008. Toto rozhodnutí umožní, aby na evropské a světové trhy bylo dodáno mimořádné množství 2,84 mil. t mléka. Předpokládá se, že zvýšení kvót je prvním krokem k postupnému růstu kvót až do eventuálního úplného zrušení kvótního systému v sektoru mléka do roku 2015. Podle zemědělské komisařky Mariann Fischer Boelové se při posledním rozhodnutí o zvýšení kvót přihlíželo k prudkému růstu cen mléka během posledního roku a požadavkům členských států. V nastávajících letech bude podle jejího vyjádření jak uvnitř Evropy, tak ve světě pokračovat růst poptávky po mléčných produktech s vysokou přidanou hodnotou, zejména po sýrech, a je nutné zemědělce na tuto situaci připravit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info