Ceny potravin se zatím nezvedají

Podle aktuálního průzkumu Hospodářských novin v obchodních řetězcích se letošní čtyřprocentní zvýšení DPH do cen potravin zatím nijak nepromítlo.

Nekuřák, vegetarián s vlastním bytem, jenž chodí pěšky a díky tomu nemusí často k lékaři. Tak by měl vypadat modelový člověk, který nechce příliš doplatit na letošní zdražování. Jenže růst cen ho dožene i tak – tedy pokud bude alespoň svítit a opit.

Otazníkem zatím zůstávají ceny jídla. Ty rostly už několik měsíců, ale podle včerejšího aktuálního průzkumu Hospodářských novin v obchodních řetězcích se letošní čtyřprocentní zvýšení DPH do cen zatím nijak nepromítlo. "Nevíme přesně, jestli je zdražení potravin jednorázové, nebo bude mít trvalý dopad," říká v exkluzivním rozhovoru pro HN guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Centrální banka přitom předpokládá, že ceny pečiva nebo másla už tak velkou hrozbou pro růst cen nebudou. I tak ale bude růst cen prakticky všudy přítomný. Důvod je zřejmý: sešlo se nezávisle na sobě několik příčin, které poženou ceny vzhůru. Vládní reforma zvyšuje DPH od potravin a léků přes stavební práce po noviny a knihy. K tomu se přidává desetiprocentní zdražení elektřiny a tepla, podraží i plyn a voda. Česká národní banka proto pozorně sleduje nebezpečí inflace.

"Nemůžeme zabránit prvotním příčinám zdražování. Ale musíme dát najevo, že nedovolíme, aby to vyústilo v inflační očekávání," zdůrazňuje Tůma.

Přeloženo: banka chce zabránit tomu, že lidé a firmy začnou "věřit " v trvalý růst cen – a tím ho sami přivolají. Z guvernérova vyjádření vyplývá, že ČNB je připravena taková očekávání tlumit růstem úrokových sazeb. Podle ČNB bude nicméně ve znamení zdražování jen letošek. Pak se inflace vrátí k normálu.

S tím souhlasí i analytik Patria Finance David Marek. "Očekáváme letos inflaci přes šest procent. Ale další rok by měla zase klesnout mezi tři až čtyři procenta," říká. Zdražení energií se podle Marka promítne v inflaci jednou šestinou. Daňová reforma Topolánkovy vlády zhruba čtvrtinou, a stejně významný podíl budou mít potraviny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info