Ovzduší se opět výrazně zhoršilo

Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku se včera opět zhoršila kvalita ovzduší. Nejhorší to bylo v Bohumíně.

„Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší se pohybují nad sto mikrogramy na metr krychlový. Denní limit je přitom padesát mikrogramů na metr krychlový,“ upozornila včera mluvčí krajského úřadu Barbara Odstrčilíková.

Uvedla, že na měřící stanici v Bohumíně se objevila nejvyšší hodnota, a to sto padesát mikrogramů na metr krychlový.

Odstrčilíková připomenula, že v takových dnech není příliš zdravé pobývat dlouho venku, sportovat už vůbec ne. „Doporučujeme pohyb venku omezit. Větrat je vhodné krátce a intenzivně,“ uvedla.

Zvýšené koncentrace polétavého prachu nemusí podle odborníků přímo vyvolat onemocnění, ale mohou například zhoršit průběh nemocí dýchacích cest a srdečně cévních. „Zvýšené koncentrace škodlivin snižují odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím,“ řekla. Dodala, že do konce týdne by se ale měla situace zlepšit.

Z měření Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že v Moravskoslezském kraji se kvalita ovzduší zhoršuje z celé České republiky nejvíce.

Podle Internetového registru patří vedle společnosti ArcelorMittal Ostrava k největším znečišťovatelům například také Rockwool Bohumín.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info