Boj proti větrným elektrárnám v Razové

Proti plánované výstavbě větrných elektráren vysokých 120 až 150 metrů se postavila značná část lidí v Razové. To je také vedlo k založení občanského sdružení Slezská Harta, které se tímto stalo dalším oprávněným účastníkem veškerých řízení týkajících se větrných elektráren.

Výstavbu větrných elektráren přitom už asi před rokem schválili zastupitelé Razové. Učinili tak na základě ankety, v níž většina účastníků s elektrárnami vyslovila souhlas. Odpůrci výstavby ale považují anketu za zmanipulovanou a na podporu svého požadavku upořádali v Razové vlastní anketu.

„Uskutečněná podpisová akce zvrátila výsledek anonymní ankety ve prospěch odpůrců výstavby větrných monster, a tento výsledek byl předán zastupitelstvu na veřejném zasedání,“ sdělili Zdeněk Adamec a Zdenko Černý z Razové.

Proti větrným elektrárnám uvádějí jejich odpůrci pádné argumenty. „Jedinou motivací firem deroucích se k této výstavbě jsou dotace na investice i následný provoz, které ve finále stejně zaplatíme z našich kapes. Není to ani ekologie ani potřeba těchto zdrojů. Jedna kilowatthodina ve výkupu z větrných elektráren je třikrát dražší než z běžné produkce,“ uvedli například kromě mnoha dalších stanovisek Zdeněk Adamec a Zdenko Černý.

Lidé z Razové nejsou ani zdaleka jediní, kterým se výstavba větrných elektráren nelíbí. Staví se proti nim například také občanské sdružení Potůček z Břidličné, nesouhlasí s nimi lidé ve Světlé Hoře a souhlas s jejich výstavbou odvolali už před časem zastupitelé ve Václavově.

„Investoři zneužívají neinformovanosti obyvatel malých, zapadlých obcí k tomu, aby se obohatili na dotacích z Evropské unie a je jim zcela jedno, jak to v naší přírodě bude vypadat,“ rozhořčila se třeba Věra Handlová z Bruntálu, která se angažuje v problematice větrných elektráren.

Bruntálské Ekocentrum Vážka uspořádalo v polovině prosince k problematice výstavby větrných elektráren odborný seminář. Zúčastnilo se jej několik desítek odborníků i laiků. Stanoviska odpůrců a příznivců „větrníků“ se však ani po několikahodinovém jednání nepřiblížila ani o píď.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info