Českým zemědělcům rostou příjmy prudkým tempem

Příjmy domácích zemědělců se loni zvýšily o pětinu, což je druhý nejlepší výsledek v rámci celé evropské sedmadvacítky, hned za Litvou. Přesto Agrární komora není spokojena s tím, jak velké dostávají rolníci dotace.

Podle odhadů Eurostatu vyskočily příjmy litevských farmářů o téměř šedesát procent. Česko ovšem dosáhlo zhruba dvojnásobného meziročního nárůstu než třeba Polsko nebo Slovensko.

V korunách dosáhne loňský zisk českého zemědělství nepochybně rekordu, některé odhady hovoří až o 16 miliardách korun. Podílejí se na tom dotace ve výši 36 miliard, ale i vzestup cen zemědělské produkce v druhé polovině roku 2007.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby jsou nyní velmi dobré ceny za obilí i řepku, slušné za mléko, drůbež nebo vejce. "Potřebujeme ale ještě zvednout ceny vepřového a hovězího masa," dodává.

Agrárníci si přitom stále stěžují na to, že ve srovnání s ostatními státy unie, především Polskem a západní Evropou, se o ně stát málo stará.

Letos mají dostat na dotacích, ze státní pokladny i z Bruselu, zase asi o čtyři miliardy víc než loni. Chtějí ale ještě asi půl miliardy navíc, tedy maximum, jaké podle Veleby umožňují dotační pravidla unie. Jedním dechem přitom komora tvrdí, že prohlubující se závislost na dotacích je pro zemědělce nezdravá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info