Podpory v méně příznivých oblastech díky sílící koruně klesnou

O dalších 4,2 procenta klesnou meziročně podpory zemědělcům z Programu rozvoje venkova kvůli posilování české koruny. Poukázal na to dnes předseda Svazu marginálních oblastí ČR (SMO) Milan Boleslav. Negativem podle jeho vyjádření je, že nižší příjmy z tohoto důvodu budou mít farmáři pečující o životní prostředí a hospodařící v horských a podhorských oblastech na loukách a pastvinách. „Tyto farmy nemohou v důsledku přírodních omezení produkovat tolik komodit, jako farmy v úrodných oblastech a nemohou tedy participovat na obecném růstu cen komodit,“ uvedl Boleslav.

Dle prvního letošního vydání Úředního věstníku EU z e4. ledna 2008 činí přepočítací kurz 26,364 Kč/EUR. Dle tohoto kurzu budou přepočítány všechny podpory LFA a AEO pro rok 2008. To je o více než korunu méně než v roce 2007, kdy platil přepočet 27,525 Kč/EUR.

Podle SMO se tím bohužel zvyšuje rozdíl v příjmech mezi farmami orientovanými na produkci a farmami orientovanými spíše na péči o životní prostředí. Hospodaření v souladu s přírodními podmínkami tak ztrácí na atraktivitě, protože péče o životní prostředí se vyplácí méně než produkce komodit.

Náklady na hospodaření, zejména mzdové náklady, které tvoří největší položku nákladů v neúrodných oblastech, rostou podle Boleslava meziročně o 7 procent a více. „To je v ostrém kontrastu s výše zmíněným poklesem příjmů a zemědělci hospodařící na loukách a pastvinách letos ztratí celkově více než 11 procent tržeb,“ uvádí předseda svazu.

Paradoxem klesajících podpor je fakt, že právě tyto sazby kompenzací LFA (za hospodaření v méně příznivých oblastech) a kompenzací AEO (za hospodaření v souladu s životním prostředím) mají dle Nařízení rady Evropské komise za úkol kompenzovat újmu hospodaření šetrného k životnímu prostředí. Tato újma se skokově zvyšuje právě v současnosti a sazby jí neodpovídají.

Dotčené farmy samozřejmě hledají všechny možnosti, jak vylepšit svoji příjmovou situaci. Bohužel se nemohou svobodně rozhodnout o své základní orientaci a začít se věnovat produkci, protože v ČR platí absolutní zákaz rozorávání. SMO se proto obrátil na ministra zemědělství, aby dovolil farmářům rozorat alespoň část luk a pastvin za účelem zvýšení produkce a plně kompenzoval újmu vzniklou státními nařízeními.

Rozorání luk a pastvin a přeorientování od péče o životní prostředí k čím dál tím více potřebnější produkci by mohlo být jednou byť problematickou cestou, jak krýt rostoucí náklady hospodaření a suplovat chybějící příjmy z Evropských fondů. Vyjádření ministerstva očekáváme každým dnem.

SMO sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR s členskou základnou téměř 300 farem chovajících 100 000 kusů skotu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info