Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 2. 2008

SVS ČR opět počítá s řadou kontrolních misí orgánů EU

Jde především o DG SANCO (Generální ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele, popřípadě jeho součást Food and Veterinary Office - Potravinový a veterinární úřad se sídlem v Dublinu), jehož inspektoři navštěvují všechny členské země a prověřují systém veterinárních kontrol, systém dozoru při obchodování apod. Dosud všechny mise v ČR konstatovaly, že systém našeho veterinárního dozoru je plně funkční a nikdy inspektoři neshledali žádné závady, které by mohly být příčinou pro přijetí nějakých opatření.

Je tu čas pro výrobu

V květnu začneme pátý rok svého členství v rodině států Evropské unie. Dost času na to, abychom se zbavili takřka nekritického optimismu většiny českých politiků a podívali se na své problémy reálnýma očima a začali je sami řešit, respektive vysvětlovat a vyvíjet na jejich řešení patřičný tlak. Sami proto, že se jednoduše můžeme spolehnout jenom na sebe. Vývoj totiž ukázal, že naprosto selhaly analytické a prognostické mechanismy našich zodpovědných institucí. Když bych chtěl být populista, tak bych dodal institucí, které žijí z peněz daňových poplatníků. Ono selhání bych dokonce ze dvou důvodů nazval fatálním.

Českým potravinářským podnikům utíká bio boom

Navzdory rychle rostoucí poptávce velké potravinářské podniky stále nedodávají žádané biopotraviny z ekologického zemědělství - a řada z nich to ani neplánuje. Zjistil to podrobný dotazníkový průzkum, který v době, kdy lidé nakupují jídlo na svátky, publikuje Hnutí DUHA [1]. Ekologická organizace zkoumala, jestli velké pekárny, mlékárny, výrobci uzenin nebo zpracovatelé ovoce a zeleniny a další plánují vzít na vědomí rostoucí poptávku českých domácností.

Sdružení chtějí mluvit do povolování dalšího provozu elektráren

Dvě jihočeská občanská sdružení žádají, aby se mohla zapojit do procesu, v němž se rozhoduje o prodloužení provozu Jaderné elektrárny Dukovany. Jejich účast v řízení opakovaně zamítl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) s tím, že jediným účastníkem je podle atomového zákona provozovatel, tedy ČEZ. Sdružení tvrdí, že to odporuje závazkům České republiky vyplývajícím z Aarhuské úmluvy. Proti verdiktu proto sdružení podala rozklad. Pokud jej úřad neuzná, obrátí se na soud, řekli dnes jejich zástupci novinářům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info