Pivo letos až o čtvrtinu zdraží

Tuzemské milovníky pěnivého moku letos čekají špatné časy. Cena piva se kvůli drahým surovinám zvedala už loni na podzim a podle odborníků bude nárůst pokračovat i v novém roce. Nejčernější odhady přitom hovoří až o čtvrtinovém nárůstu v průběhu roku.

„Nesmíme kvůli možnému ovlivnění trhu říci, jak se zvednou ceny, ale můžeme říci, jak se zvednou náklady. Ječmen je oproti loňské sklizni o osmdesát procent dražší, a tudíž dopad na celkové náklady při výrobě piva bude až o 24 procent vyšší. To se zjevně projeví v cenové politice pivovarů,“ potvrdil Deníku šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Průměrná cena desetistupňového piva se nyní podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje kolem 8,70 korun, pokud by došlo ke zdražení, mohla by poskočit až na hranici 11 korun. „Záležet bude na tom, jak se zachovají velké obchodní řetězce, které drží ceny na co nejnižší úrovni. Odhadovat cenu čepovaného piva v hospodách nelze, protože rozptyl cen je veliký. Existují sice odhady, ale ty podle jsou velmi pochybné,“ dodává Veselý.

Pivovary dlouhodobě straší především rostoucí ceny sladovnického ječmene a sladu, které jsou nedostatkové kvůli výrobě biopaliv. Vyrovnat se s tím budou muset jak pivovarské giganty, tak menší pivovary. „Zvýšení cen hlavních surovin bylo už v loňském roce skoro stoprocentní, takže jsme zákonitě museli sáhnout ke zdražování již na podzim o 5 až 6 procent. V současné době analyzuje, zda zdražení bude stačit,“ řekl Deníku ředitel Nymburského pivovaru Pavel Benák.

Zdražení nevylučuje ani největší hráč na tuzemském trhu – Plzeňský Prazdroj, který ovládá také značky Gambrinus, Radegast a Velké Popovice. „Pokles cen u ječmene v tomto roce rozhodně neočekáváme, vše bude ale záviset na úrodě a sklizni.

Změna cen vloni na podzim pokryla jen necelé dvě třetiny nárůstu cen surovin,“ řekl Deníku mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. „Ceny vstupů se neustále mění, navíc zdražují energie a rostou i platy. Proto musíme s rozhodnutím o cenách v příštím roce ještě počkat,“ dodal.

Letošní rok přinese vyjma zdražování i posun v pivním vkusu Čechů. „ Bude pokračovat nárůst výroby nealkoholického piva, který byl loni o padesát procent vyšší. Navíc bude pokračovat i trend, kde Češi začínají mírně preferovat dvanácti stupňové pivo oproti desítce,“ odhaduje Veselý. Zhruba o jedno procento měl vzrůst i celkový výstav piva a překročit magickou hranici 20 milionů hektolitrů ročně. Spotřeba piva by měla zůstat i letos na hranici kolem 160 litrů na osobu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info